Borviadal finom nedűkkel

Vidám hangulatban, cigányzenével, mulatozással és szakmai ismeretekben való gyarapodás közepette zajlott a XXIII. székelyhídi borverseny.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szent Vincének, a szőlőművelés, borászat védőszentjének emléktáblájánál minden évben összegyűlnek koszorúzásra a székelyhídi borversenyek résztvevői. Ezúttal sem volt ez másként. Miközben szellőfattyúk futkározva rugdalták a telet, Béres Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket a Kovács Lajos borlovag által emeltetett emlékhelyen. Az elöljáró kitért a szőlőtermesztés hajdani dicsőségére, s megállapította, hogy a mai fiatalok már nem látnak perspektívát a borászatban. Feladatunk, hogy jövőképet állítsunk eléjük. E célnak első állomása volt a Szent Vincének állított emléktábla – mondta a polgármester. Majd bejelentette, hogy épp a borversenyt megelőző napon írták alá azt a dokumentációcsomagot, amelynek célja egy szőlészeti és borászati egyesület létrehozása.

Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese arra intett, hogy a szőlőben ne csupán egy terméket lássunk, hanem mind kapáláskor, mind szüret idején gyönyörködjünk Isten teremtő munkájában is.

A Magyarországról érkezett Gyermelyi Dalárda erőteljes férfihangja szárnyalt a határtalannak látszó levegőégbe, az együttlét öröme, az egy vérből levőség tudata léleksimogató valósággá nemesült egy ölelésnyi pillanatra.

Mire a szabadban véget ért a koszorúzással zárult eseménysor, addigra a városi múzeum aulájában javában folyt a borok zsűrizése. Ezúttal 177 bormintával neveztek be a 29 településről érkezett borászok. Már szürkületre járt az idő, mire az ítészek felállították a borok végső sorrendjét. Közben a vendégek is sorakoztak a szépen megterített vacsoraasztalok köré. Jót tett a rendezvénynek a gyermelyiekkel való kapcsolat, amely az évek során barátsággá érett, hisz az est folyamán a Stréhli György karnagy dirigálta férfikaron kívül Sándor Dezső cigányzenekara is fellépett, és egész este húzta a nótát. Részt vett a szórakoztatásban a nagykágyai Buliszerviz együttes is.

Az eredményhirdetés előtt Gavrucza Tibor nyugalmazott református lelkipásztor, az első helyi borversenyek egyik szervezője, a kezdeti időket elevenítette fel, majd Biró Rozália parlamenti képviselő az együttlét fontosságáról mint az egymás iránti szeretet lehetséges forrásáról beszélt. Dr. Dorin Popa zsűrielnök méltatásában elmondta, hogy évről évre jobb minőségi mutatókat érnek el a régióbeli borok. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy nagyon sok magyarországi szaktekintélynek számító borászt tudhat barátjának, mert a jó bor politikamentes, és nincs nemzetisége.

Az eredményhirdetés moderátora, a rendezvény főszervezője, Czapp Árpád sorra szólította a díjazottakat. A legmagasabb pontszámot elérő bor a bihardiószegi Fábián Tibor sauvignon petit-je lett. A székelyhídi születésű, Magyarországon élő Mihály Gábor szobrászművész készítette Miska-kancsó vándordíjat a legeredményesebb helyi borász, ezúttal Kovács Lajos érdemelte ki.