Szalonnaszemle hóban, napsütésben

Harmadik alkalommal tartottak szalonnamustrát a homokvilág városában, Érmihályfalván. A Gödör rendezvényház mögötti területen, a volt városi strand helyén már kora délelőtt sercegett a szalonna, pirult a hagyma.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Érmihályfalva polgármesterének, Nyakó Józsefnek az ötlete alapján született meg az immár harmadjára megszervezett szalonnamustra. Egyfajta télbúcsúztató, tavaszváró esemény is ez egyben, hiszen február végén már egyre türelmetlenebbül vágyunk a szabadba, hiányzik a fény, a cirógató napsütés.

Az idei közös szalonnasütést február utolsó hétvégéjére időzítették, és mintha a természet irányítója is felfigyelt volna az emberi óhajra, hisz reggel még hópihékkel labdázott a szél, aztán egy füttyentésnyi idő múlva már előbújtak a napsugarak.

Hamar felcsaptak a lángok a fahasábok között, de ahogyan azt minden valamirevaló szalonnasütő ember tudja, meg kell várni, míg alábbhagy a láng, az izzó parázsnál pirul legjobban a szalonna. Aztán ahogyan a szalonnazsírból a parázsra cseppen, ismét fellobban a láng egy kis időre. Közben a koccintásnyi pálinka után már arról is folyhat az eszmecsere, hogy a vékonyabb, húsos vagy a vastagabb, zsíros mangalicaszalonnát érdemesebb-e nyársra húzni.

Lila hagyma került a szelet kenyerekre, arra csepegtették a kiolvadó zsírt, majd ott sebtében elkezdődött a falatozás. A szalonnasütés a közösségépítést, az együvé tartozás érzésének erősítését szolgálta ez alkalommal is. A szalonnaszemlére előre elkészített hidegtálakkal készültek, ezeket a rendezvényházban mutatták be. A felvonultatott étekkombinációk összeállításának feltétele volt, hogy a szalonna legyen a fő komponens. Volt, aki jókora hasáb szalonna mellé kettőbe vágott ropogós paprikákat, zöldhagymát, retket használt dekorációként, míg mások kolbászfalatkákat is belecsempésztek művükbe. Emellett volt, akinek az egyszerűségben is sikerült megteremtenie az összhangot: kockás kendővel bélelt vesszőkosárban fogpiszkálóra tűzdelt falatnyi kenyér és szalonna, úgynevezett katonák sorakoztak.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy maguk a résztvevők válasszák ki a szemre leginkább tetszetős összeállítást, de végül salamoni döntést hoztak: nem rangsoroltak, minden kiállítót egyformán oklevéllel jutalmaztak. Miután a kaszásokat is jóllakató szalonnamenüt finom borokkal leöblítették, felszolgálták az alkalomhoz illő szalonnatortát. Ez természetesen csak küllemében hasonlított a paprikás „disznóságra”, valójában édesség volt.

A jelenlevők azzal zárták a kora délutánig tartó piknikezést, hogy jövőre ismét ott lesznek, csak éppen még a mangalicával kell megbeszélniük.