Közszolgáltatásokat drágítottak Váradon

Márciustól többe kerül a parkolás Nagyváradon, nő az állatkerti és a strandbelépő ára is. A polgármester a kormányra hárította a felelősséget: a kötelező közalkalmazotti béremelések miatt megemelkedett kiadásokat akarja a drágítással ellensúlyozni.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nagyváradon március 1-től az eddigi 2 lej helyett 2,60 lejbe kerül óránként a meghatározott idejű, úgynevezett „kétórás” parkolóhelyek használata. Ezeken a helyeken hétfőtől péntekig 7–18 óra között kell fizetni a parkolásért. A mobiltelefonos alkalmazással befizetett parkolási díj 30 percre 1,30, egy órára 2,60, két órára pedig 5,20 lej lett.

Azonos mértékben emelkedik a nagyváradi állatkertbe, illetve a várad-ősi strandra szóló belépők ára. A strandra a 3. életévüket még be nem töltött gyerekek ingyen mehetnek be, az állatkertben a 75 évnél idősebbeknek nem kell fizetniük. A strandon a teniszpálya használata személyenként 12 lejbe kerül a korábbi 10 lej helyett, egy négyzetméternyi terület koncessziós díja pedig 50 lejre nő az eddigi 42 lejről. A névre szóló strandbérlet felnőtteknek 160 lejről 180-ra drágult. Mindkét létesítménybe való belépésért egy felnőttnek 12 lej helyett 14 lejt kell fizetni, a nyugdíjasok és gyerekek félárú jegye 7 lej. A két felnőtt és egy gyermek számára használható családi jegy ára 24 lejről 28 lejre emelkedett, egy felnőtt egy gyermekkel pedig 15 lej helyett 17 lejért vehet családi belépőt. A legalább 15 fős felnőtt csoportoknak személyenként 12 lejbe kerül a belépő az eddigi 10 lej helyett, az ugyancsak legkevesebb 15 tagú diák-, nyugdíjas- és egyéb kedvezményezett csoportok pedig fejenként ennek a feléért mehetnek be.

Drágultak a temetkezési szolgáltatások is: egy sír kiásása, a koporsó leengedése és a sír betemetése 250 lej lett 150 lej helyett, egy kripta kibontása és a fedő visszahelyezése 60 lejbe kerül a korábbi 45 lej helyett. A sír tisztítása (sepregetés, koszorúk elhordása stb.) 40 lejbe kerül az eddigi 20 helyett. A városi kápolna óránkénti bérleti díja 50 lej lesz 35 helyett, a hűtőkamra naponta 40 lejért használható 26 lej helyett, a sírokról pedig 50 lej helyett ezentúl 150 lejért vágják ki a fákat.