Postagalambászatban is élvonalban a szalontaiak

Az átlagemberek viszonylag ritkán hallanak a postagalambászatról, pedig ez is olyan sportág, amelyben például a nagyszalontaiak kiemelkedő hírnévre tettek szert.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A postagalambok legjellemzőbb tulajdonsága, hogy ha otthonuktól távol szabadon eresztik őket, azonnal hazarepülnek. Közös vonásuk még a kitartó, gyors repülés és a jó tájékozódási képesség.

A régi nagyszalontai postagalambászat jegyében 2014-ben néhány vállalkozó kedvű hajdúvárosi és környékbeli madárbarát úgy határozott, hogy újra meghonosítják a hajdúvárosban ezt a sportágat, és ennek hivatalos formát is adnak. Így alakult meg 22 postagalambász összefogásával a Bihar Megyei Postagalamb Egyesület Szalontai Klub, s azóta is eredményesen működik.

A szalontai klub sportolói a versenyek alkalmával mintegy 1000 galambot indítanak el. A madaraknak különböző, 100 és 1200 km közötti távolságú utakon kell bizonyítaniuk. Ritkán ennél hosszabb távú versenyeken is részt vesznek, például a London–Nagyvárad 1700 km-es megmérettetésen.

Tavaly a nagyszalontai klub postagalambászai remek eredményeket értek el a különböző versenyeken, hiszen helyi szinten 92, megyei versenyeken 15, országos viszonylatban pedig 3 érmet szereztek.

A 2016-os versenyek díjátadó gáláját február 4-én tartották meg Félixfürdő egyik elegáns éttermében. Itt ünnepélyes keretek között adták át a jól megérdemelt jutalmakat a sportág legjobbjainak, köztük a hajdúváros sportolóinak.