Vártemplomi ünnepi rendezvények

Zenés történeti iskoladráma, egyházmegyei zarándoklati nap és kiállításmegnyitó helyszíne lesz többek között a Szent László-emlékév kapcsán a nagyváradi Vártemplom. A római katolikus egyházmegye rendezvényeinek programját alább közöljük.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Zenés történeti iskoladráma

Május 13-án, szombaton 17 órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Boldog Özséb Színtársulata Illei János: Salamon király, Lászlónak foglya című zenés történeti iskoladrámáját adja elő a nagyváradi Vártemplomban. Rendező Godena Albert, az allegorikus szereplők énekeit színpadra alkalmazta Dömény Krisztián, a színtársulat vezetője Medgyesy S. Norbert történész.

 

Egyházmegyei zarándoklati nap

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hív mindenkit május 14-én, húsvét 5. vasárnapján, hiszen a helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepeljük. A Szent László-év legkiemelkedőbb eseményének programja az alábbiak szerint alakul:

- Több mint négy és fél évszázad távollét után reggel 9 órakor érkezik meg a nagyváradi székesegyházba a Győrben őrzött Szent László-ereklye.

- A zarándokok fogadása és az ereklyék előtti tisztelet 11 óráig folytatódik, akkor elkezdődik az Erdő Péter bíboros által celebrált szentmise, jelen lesz a romániai pápai nuncius több hazai és külföldi püspök kíséretében.

- A szentmise után, kb. 12.30-kor kezdődik a körmenet, amely a székesegyházból indul. A nagyváradi Szent László-hermát és a győri ereklyét kórusok és fúvósok kíséretében az első székesegyház helyére, a Vártemplomba viszik, ott hálaadásul Te Deumot énekelnek.

- A templomi szertartás után nyitják meg a Szent László életét bemutató kiállítást a Vártemplomban. Egyéb programok: az első székesegyház maradványainak megtekintése a Vármúzeumban, a vár bemutatása, kiállítások, a fúvószenekar szabadtéri műsora. A vár területén étkezési lehetőség is lesz.

- A Vártemplomban 16.30-ig lehet tisztelegni a Szent László-ereklyék előtt, akkor a székeskáptalan tagjai hálaadó szentmisét mutatnak be. A szentmise után az ereklyéket megőrzési helyükre, a nagyváradi székesegyházba, ill. Győrbe szállítják majd vissza.

Az egyházmegyei zarándoklati nap programjaira való tekintettel Nagyvárad római katolikus templomaiban az esti szentmisék elmaradnak.

 

Szent László életét és kultuszát bemutató kiállítás

Május 14-én, vasárnap 14 órakor Szent László király, a hit bajnoka, a haza hősecímmel nyílik kiállítás a nagyváradi Vártemplomban. A Szent László életét és kultuszát bemutató, 12 tablóból álló tárlatot készítette: Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója és Medgyesy S. Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének docense. A kiállítást a Pro Patria Egyesület számos Kárpát-medencei és azon kívüli helyszínen mutatja be a Szent László-emlékév során.