Székelyhídon sikeres a karateoktatás

A Székelyhídi Phoenix Sportegyesület fiataljai egyre eredményesebbek hazai és nemzetközi versenyeken. Legutóbb a karatékák értek el jó eredményt a Bukarestben megtartott országos megmérettetésen.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az érmelléki kisvárosban a karate sportágat 1991-ben honosították meg Újvári János szenszei vezetésével, aki a román válogatott edzője is volt. Guba József is akkoriban kezdte el a küzdősport eme válfaját, azelőtt két évig cselgáncsozott. Hét évig ment is a dolog, majd leszálló ágba került a sportág gyakorlása, egy ideig szüneteltek is az edzések. 2002-től indult újra a karateoktatás, immáron Guba József vezetésével. Ekkoriban a főedző még mindig Újvári volt. Nagy elánnal vetették bele magukat a munkába, az újrakezdés lendületével. Olyannyira, hogy Székelyhíd mellett Bihardiószegen és Hegyközszentmiklóson is tartottak edzéseket. Diószegen két év után kifulladt a kezdeményezés, Hegyközszentmiklóson négy évig tevékenykedtek.

Egy idő után újabb adminisztratív újítás vált szükségessé: 2009-ben megalapították a Székelyhídi Phoenix Sportegyesületet, elnöke a mostanra 3 danos Guba József szenszei lett. Kezdetben 25-30 sportolót foglalkoztattak, manapság is ennyire tehető a karatékák száma. Többnyire gyerekek járnak az edzésekre, vesznek részt a versenyeken, mert a későbbiekben tanulmányaik okán a legtöbbjük elkerül a városból. Számtalan sikert kasszíroztak be az évek során, s ha Európa-bajnoki címet nem is sikerült szerezniük még, de a dobogóra már többször felállhattak. Van három többszörös országos bajnoka is az egyesületnek, Kokovai Csongor például zsinórban háromszor lett országos első helyezett a gyermek kategória kumite, vagyis harci versenyszámában. Flóra Fruzsina egy alkalommal gyermek kategóriában bizonyult a legjobbnak, majd pedig a kadétok közt sikerült ismételnie. Deák Gergő gyermek és mini kadét kategóriában lett aranyérmes. Maga az edző, Guba József világbajnoki ezüst- és bronzérmet szerzett felnőtt veteránoknál kumitében. Az ifjúsági versenyzők közül Bokor Boldizsár bronzérmet „verekedett” össze, míg Balogh Katalin Boglárka a világkupán lett bronzérmes a juniorok között. A már említett Kokovai Csongor világkupát nyert gyermek kumitében.

Legutóbb március 4-én és 5-én bizonyíthattak a székelyhídiak, akkor zajlott Bukarestben a román országos bajnokság mintegy kilencszáz sportoló részvételével. A Phoenix két lány és három fiú versenyzővel indult a megmérettetésen. Szabó Ildikó és Kovács Karola Boróka az ötödik, illetve a hatodik helyen zárta a versenyt. Suciu Balázs első alkalommal versenyzett, számára ez a tapasztalatszerzés időszaka még. Szabó János bronzérmet szerzett mini kadét kumitében, míg Bensicz Ádám ezüstérmes lett.

Az egyesület elnöke, Guba József elmondta még, hogy 2014-ben a Pusztai Farkasok néven ismertté vált hagyományőrző íjászcsapat is besorolt a Phoenix Sportegyesületbe. Erre azért volt szükség, mert sportminisztériumi engedély híján csak bemutatókon vehettek részt, íjászversenyeken viszont nem. Ezért az egyesület keretében megalakították a sportíjász szakosztályt, de a hagyományőrzést is folytatják. Vélhetően már a közeljövőben csatlakozni fognak hozzájuk a tőrvívók is, akik jelenleg Rupárcsics Csillának, az 1981-ben egyetemi világbajnokságot nyert román csapat tagjának az irányításával tartják edzéseiket.