Történelmi-irodalmi diákvetélkedő Margittán

A Horváth János Elméleti Líceumban majd egy évtizedes hagyománya van annak, hogy március 15-én történelmi-irodalmi vetélkedőt szerveznek Zúg március címmel. Idén is így történt. A IX–X. osztályosok hat, egyenként 3-4 fős csapatot alkottak, hogy összemérjék a szabadságharccal kapcsolatos tudásukat és versmondó tehetségüket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az eseménynek a magyar iskola díszterme adott otthont, szervezői pedig Szabó Melinda, Zatoschil-Ballai Zsuzsa és Farkas Cecília tanárnők voltak. A zsűri tagjai: Balogh Tünde, Rend Erzsébet, Vakon Orsolya. Felvezetésként Nagy Gabriella, a Horváth János Elméleti Líceum igazgatója mondta el a ’48-as szabadságharchoz fűződő gondolatait, Zatoschil-Ballai Zsuzsa pedig történelmi összefoglalójában a szabadság, egyenlőség, testvériség hármas jelszó jelentését fejtette ki. Külön-külön mindegyiket értelmezte elmondva azt is, mit jelentett ez a márciusi ifjak számára.

A verseny a csapatok elnevezésével kezdődött, ez sem volt tét nélküli, mivel frappáns és találó névvel pontokat lehetett gyűjteni. A névválasztást meg kellett indokolniuk. Áprilisi törvényhozók, A Pilvax múzsái, Pilvaxi ifjak, Galambok, Márciusi ifjak és Pilvaxi „piások” névre „keresztelték magukat” a csapatok.

Először a történelmi kérdések megválaszolásában kellett jeleskedniük a diákoknak. Az első feladatban időrendbe kellett állítaniuk a szabadságharc tíz eseményét, a másodikban tíz név közül külön kellett választani a forradalmi és a császári erők képviselőit. Korhű ruhák bemutatásával, a viselet szóbeli ismertetésével is növelhették csapatuk pontszámát a versenyzők. Petőfi Sándor Európa csendes, újra csendes című költeménye volt a kötelező vers, ennek szavalóját a csapat szabadon választhatta ki. Egy másik versenyszámban verset kellett írniuk Petőfi-versekből kiválasztott tíz szóból. Ennek a feladatnak Rímfaragás volt a címe.

A csapatok nagyon jól teljesítettek, igen szoros végeredmény született, esetenként minimális volt a pontkülönbség. Ameddig a rangsorolás tartott, hogy csökkentse a versenyzők izgalmát, Mike Nóra népdalokat énekelt. Az értékelésben a zsűritől valamennyi csapat dicséretet kapott és biztatást arra, hogy jövőre is vegyenek részt a kreatív versenyen. A győztes csapatokat a Margittai Oskoláért Társaság (MOST) jutalmazta, a különdíjakat a Rákóczi Szövetség ajánlotta fel. A díjakat a szervezők és az iskola igazgatója adták át.

Eredmények: 1.Pilvaxi ifjak (Fehér Tünde, Haraga Bíborka, Tompa Beatrix, Veres Antónia – IX. B); 2. Márciusi ifjak (Sós Barbara, Erdei Bianka, Murvai Sándor, Üveges János – X. B); 3. Galambok (Ádám Viktória, Merk Dóra, Páll Szilvia, Tarpai Barbara – IX. A, B); különdíj: A Pilvax múzsái (Chiș Anca, Sándor Emese, Tar Judit, Vas Tamás – IX. C) és Pilvaxi „piások” (Kiss Imre, Popa Andrea, Szabó-Barta Péter – X. A).