Megvenné a megye a Rimanóczy szállót

Eladó a Rimanóczy szálloda és gőzfürdő meg a Royal kávéház. A Bihar megyei önkormányzat él elővásárlási jogával, döntöttek egyhangúlag a március elején megtartott rendkívüli ülésükön a tanácstagok.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az egykor patinás nagyváradi műemlék épületnek a Körösre néző, úgynevezett B részét 310 ezer euróra értékelték, azonban a jelenlegi tulajdonos, az Unicredit Bank azt több – nagyszalontai, gyulafehérvári és marosvásárhelyi – ingatlannal együtt, úgymond csomagban adná el, összesen 800 ezer euróért. A márciusi rendkívüli tanácsülésen Pásztor Sándor megyei tanácselnök ismertette a Rimanóczy szálló megvásárlásával kapcsolatos helyzetet, és kérte a tanácstagokat, támogassák a megyei önkormányzat elővásárlási jogának fenntartását. Ez meg is történt, a jelen lévő 30 tanácstag mindegyike jóváhagyta a határozatot. Az eladó képviselőjeként bemutatkozó ügyvédnő azt próbálta magyarázni, hogy a bank miért is nem adhatja el külön-külön az épületeket, ám Carmen Soltănel jegyző leszögezte: a tanács élhet elővásárlási jogával a műemlék épület esetén, de nincs lehetősége más megyében lévő ingatlant megvenni. A Rimanóczy szálloda elővásárlási jogáról egyébként a művelődési minisztérium és a váradi önkormányzat is lemondott előzőleg.

A tanácsülés után Pásztor Sándor tanácselnök elmondta: mindenképpen meg akarják őrizni a megyeszékhely egyik reprezentatív műemlék épületét, a rendeltetéséről pedig később döntenek. Az elsődleges a tulajdonjog megszerzése, hangsúlyozta a tanácselnök. Egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy akár a váradi önkormányzattal közösen használják az épületet, akár kiállítóteremnek, de a gőzfürdő visszaépítését sem tartja kizártnak, hiszen ilyen legközelebb Budapesten található. Nem lehetséges azonban, hogy az épületet a jelenlegi feltételek mellett, vagyis más megyékben lévő ingatlanokkal együtt vásárolják meg. Pásztor Sándor valószínűnek tartja, hogy ha jogi útra terelődik az ügy, a bíróság kimondja majd, hogy az épületek önállóan is eladhatók.