Megújul a „színház” Székelyhídon

Felújítják a székelyhídi művelődési házat, már a látványtervet is sikerült megtekintenünk. Nemcsak a tetőzet fog megváltozni, hanem a belső tér is átalakul.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A helybeliek leginkább színházként emlegetik a városközpont patinás épületét, a művelődési házat. Nem minden alap nélkül teszik ezt, hisz Nagyváradtól Nagykárolyig az országút mentén fekvő egyik település sem dicsekedhet olyan szép kulturális létesítménnyel, mint az érmelléki kisváros.

Sokan még emlékeznek arra, hogy az átkosban rendszeresen tartottak ott színielőadásokat, a diákok és a színházat kedvelő felnőtt közönség bérletet is válthatott az évad repertoárjára. A nagyváradi mellett a szatmári és a temesvári magyar társulatok is gyakorta megfordultak a többfunkciós épületben. Az utóbbi évtizedekben viszont állaga leromlott, alkalmatlanná vált hivatásának betöltésére. A városi könyvtár, jobb híján, még mindig benne működik. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere bejelentette a jó hírt: felújítják az épületet.

Először tíz évvel ezelőtt nyújtottak be pályázatot a kultúrház felújítására, majd 2010-ben és 2015-ben ismételten próbálkoztak pénzt szerezni a munkálatokra. Mindeddig nem jártak sikerrel, hol a gazdasági válság, hol pedig a kormányzás nem volt megfelelő „állapotban” ahhoz, hogy komolyan odafigyeljen a székelyhídiak gondjaira. Februárban Bukarestben járt a város küldöttsége, és egy öttagú bizottság előtt meg kellett védeniük a projektet. Béres Csaba szociokulturális érveket hozott fel, a tervező pedig a műszaki, kivitelezési szempontokat terjesztette elő. Ezt követően kapták meg hivatalosan is a kedvező elbírálást.

Ezúttal jól haladnak a dolgok, már most tavasszal nekifognak a munkálatoknak – újságolta az elöljáró. Az épület falazata megmarad, illetve bővíteni fogják a hátsó részt. Külsőleg legszembetűnőbben a homlokzat és a tető alakul át. A mostani tetőszerkezetet csak hatalmas költséggel tudnák felújítani, ezért erről lemondtak, és a homlokzathoz illő födémet terveztek. A belső tér is eltér majd a mostanitól: az eddigi két öltöző helyett négyet alakítanak ki, két lépcsőházat is terveztek, egyet a fellépők, egyet a nézők számára, az emeleti részre pedig a széksorok helyett páholyok kerülnek majd. Lesz két próbaterem és büfé is. A férőhelyek száma 570-ről 375-re csökken ugyan, de ez a változtatás a kényelmet javítja.

A létesítmény helyet ad majd a városban működő kórusoknak, tánc- és kultúrcsoportoknak, illetve rendszeres színielőadásokra várják Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kolozsvár és Debrecen társulatait is.