A fogászat munka és hobbi is egyben

A fogorvosi szakma napjainkban az egyik legkeresettebb és leginkább megfizetett foglalkozás, egyes kimutatások szerint az öt legjobban megbecsült hivatás között szerepel. A nagyszalontai DR. VÍGH JÓZSEF nemcsak az anyagi szempontok miatt szereti a munkáját, hanem a páciensek, köztük a gyerekek hatására a munka egyfajta hobbivá is vált számára.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Manapság már nemcsak egészségügyi megfontolásból keressük fel a fogorvost, hanem szépészeti okokból is beülünk a fogorvosi székbe. A szakma egyik fiatal képviselőjét kérdeztük erről a hivatásról. A nagyszalontai dr. Vígh József Aradon végezte el a fogorvosi egyetemet; már több mint három éve dolgozik szülővárosában, nős, a felesége a munkatársa.

– Nem mondhatnám, hogy gyerekkorom óta erre a pályára készültem, viszont édesanyám már hároméves korom óta fogorvosnak szánt. Folyamatosan mondogatta nekem, hogy fogorvosnak kell lennem, pedig nekem eszem ágában sem volt, hogy az legyek. Végül érettségi előtt néhány hónappal döntöttem el, többek között unokabátyám bátorítására, ő fogtechnikus.

– Miért éppen ezt a szakmát választotta?

– Gondolkodtam azon, hogy mi lehetnék, mire van tehetségem, tudva azt, hogy mindig is szerettem a biológiát és a természettudományokat. Mérlegelve a különböző szakmák anyagi vetületét is, végül ezt láttam a legjobb döntésnek. Persze akkoriban még nem tudtam, milyen fába vágom a fejszémet. Az egyetem és a nyári gyakorlatok ideje alatt egyre jobban megkedveltem a szakmát, és hamar rájöttem arra, hogy a sebészet a kedvenc területem a fogászaton belül. Az elmúlt években már olyannyira megszerettem a szakmámat, hogy az mára már nem csak a munkám, hanem a hobbim is egyben.

– A gyermekek általában nagyon félnek a fogorvostól. Ön hogyan próbálja elnyerni a gyermek páciensek bizalmát?

– Az egyik legkülönlegesebb terület a gyerekekkel való foglalkozás, ugyanis a helytelen nevelésből adódóan rettegnek a fogorvostól és a „szuritól”. A gyerekekhez nagyon sok türelemre van szükség és az ő szintjükre való leereszkedésre. Szerintem nem szabad rájuk erőltetni a kezelést, hanem fontos, hogy megértsék, hogy nekik van szükségük rá. Én próbálok a gyerekekkel és nem a szüleikkel kommunikálni a kezelés során, amit kis pácienseim nagyon értékelnek. Szerintem ez a titka annak, hogy ők is megszeressék a fogorvost.

– Miben látja a fogorvosi pálya szépségét, illetve nehézségét?

– Az egyetem elvégzése után Nagyszalontán álltam munkába, és szembesültem a szakma szépségeivel és nehézségeivel egyaránt. A szépségek közé tartozik, hogy az embereknek újjá varázsoljuk a mosolyát. A teljes rehabilitáció esetében a páciensnek nemcsak a kinézete változik, hanem megnő az önbizalma, és társasági élete is 180 fokos fordulatot vesz. Jó látni, hogy az embereknek tetszik az, amit csinálunk, viszont ugyanebből fakad a szakma nehézsége is, mivel az emberekkel a legnehezebb dolgozni. Sok esetben a maximumot nyújtva sem tudjuk teljesíteni a páciens igényeit. Emiatt vannak nagyon stresszes napok, amikor mindig eszembe jut egyik professzorom vicces javaslata: ha jót akartok magatoknak, legyetek allergológusok vagy reumatológusok, ugyanis ha szépen beszéltek a pácienseitekkel, akkor egy életen keresztül megtartjátok őket, hiszen sohasem fogjátok tudni meggyógyítani őket.

– Mi jellemzi ma ön szerint a fogászatot?

– Napjaink fogászatát rohamos fejlődés jellemzi. Talán ez a szakma fejlődik a leggyorsabban az orvostudományon belül. Jelenleg a fogászat az esztétika körül forog, manapság már mindent ehhez viszonyítunk. Ehhez a területhez köthető a legtöbb újdonság, például fogpótlás egy óra alatt, melynek során egy gép számítógépes vezérléssel helyben elkészíti a fogat.

– Mennyire figyelnek oda napjainkban az emberek a fogaik épségére?

– Manapság az emberek kezdenek egyre jobban odafigyelni a fogaik épségére, ami egyebek mellett a médiának is köszönhető. Ahhoz, hogy ez továbbra is így legyen, fontos lenne, hogy az emberek megértsék: az elhanyagolt szájüreg nagyon sok általános betegség forrása, mint például a szívbetegség, ízületi panaszok stb. A szájüreg helyes karbantartására rengeteg módszert és segítséget találunk az interneten, informálódjunk, és vigyázzunk szájüregünk, fogaink egészségére.