Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron – A bor útja

A Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (Agenția de Management al Destinației Bihor) és a Bihar Megyei Tanács közös szervezésében június 10-én kerül sor a Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron elnevezésű eseményre. A kerékpár szerelmesei ezúttal az Érmellék és Berettyó-vidék jelentősebb szőlő- és bortermelő településeivel ismerkedhetnek meg, ezért a biciklis túra A bor útja nevet kapta.

Tavaly ősszel két hasonló biciklis túrát rendeztek Mezőtelegd, illetve Rév kiindulóponttal, azok az említett települések környékén lévő műemlék fatemplomokat ejtették útba. Ezúttal az érmelléki és a Berettyó-vidéki szőlő- és borkultúra megismertetése, népszerűsítése a cél, mindez egy kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott, családbarát biciklis túrán. A rendezvénysorozat célja a Bihar megyei idegenforgalmi látványosságok és a kerékpárturizmus népszerűsítése. A június 10-i túra útvonala: Bihardiószeg–Hegyközszentimre–Szentjobb–Hegyközszentmiklós–Székelyhíd.

Az út során számos pihenési lehetőség lesz, a távot szakaszokra bontva tehetik meg a résztvevők. A 36 km-es kerékpárút kiindulási pontja a bihardiószegi Zichy-kastély, ahonnan a reggeli elfogyasztása és múzeumlátogatás után a résztvevők a diószegi pincesort érintve Szentimre irányába haladnak majd, ahol két megállót is beiktatnak: a halastónál, illetve az Úr Pincészetnél. Innen továbbhaladva Bihar megye legnagyobb szőlészetén és az erdőn keresztül jut el a mezőny Szentjobbra, ott a római katolikus templom az úti cél és a körülötte lévő középkori várrom ásatásai. Szentjobbról Hegyközszentmiklóson át Székelyhídra tekernek majd tovább a résztvevők. Ez utóbbi szakaszon két megállót is beiktatnak, ezeken a szervezők hűsítő italokkal kedveskednek majd a résztvevőknek.

A 36 kilométeres távból 16 km-t földúton tesznek majd meg a résztvevők, ezért a túra főképp mountain bike típusú kerékpárral ajánlott. Mivel a további 20 km-es szakaszon aszfaltozott megyei, illetve községi úton haladnak majd, és két alkalommal országutakat is érintenek, a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy viseljenek láthatósági mellényt és bukósisakot!

Mivel a rendezvény elsődleges célközönsége a nagyváradi kerékpárosok, a szervezők a nagyváradi vasútállomástól két buszt is indítanak június 10-én reggel 7 óra 30 perckor, ezekkel a résztvevők kerékpárjukkal együtt fejenként 10 lejért eljuthatnak Diószegre. A visszaút Székelyhídról ugyanennyibe kerül; visszaindulás a megyeszékhelyre 19 órakor. A résztvevők személyvonattal is elutazhatnak Bihardiószegre, a szerelvény szintén reggel 7.30-kor indul a nagyváradi vasútállomásról, visszafelé pedig 17.36, illetve 18.11-kor a székelyhídi vasútállomásról.

A kerékpárút során a résztvevők a pihenőhelyeken borkóstolókon és rövid településismertető előadásokon vehetnek részt. Az érintett önkormányzatok hűsítővel, ebéddel és uzsonnával várják a bringázó látogatókat. Mivel a helyek száma korlátozott, A RÉSZTVEVŐKNEK REGISZTRÁLNIUK KELL az egyesület Facebook-oldalán (Agenția de Managementul Destinației Bihor) megtalálható online formanyomtatványon.

A Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség és a Bihar Megyei Tanács szervezésében zajló Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron – A bor útja elnevezésű rendezvény partnerei: Székelyhíd, Szentjobb, Szalárd és Bihardiószeg önkormányzata, a nagyváradi Pro Bikers Egyesület és a székelyhídi Ér Hangja Egyesület.

A Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség közleménye