Mázsás teher alatt nő az erő

A testépítés, az erőemelés Székelyhídon egyre népszerűbb sportággá válik. A fiatalok lelkesedését még tovább fokozza KISS ATTILA sikere, aki nemrég világbajnoki bronzérmes lett a natúr erős emberek között.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A magukat természetes módon erősítő testépítők a legnagyobb elismerést érdemlik meg. Őket a kitartás, az önfegyelem hajtja, nem kellenek nekik pótszerek ahhoz, hogy eredményeket tudjanak felmutatni. Székelyhídon ennek ékes példája Todoszi László, aki hosszú évek óta emeli a súlyokat, egyre nehezebbekkel birkózik meg. Nyitott az erőemelés felé, konok szorgalommal nyerte meg a környékbeli versenyeket, és sikeresen szerepelt nemzetközi szinten is. Fél évtizeddel ezelőtt az Érmihályfalván megtartott versenyt is megnyerte, és ott történetesen jelen volt a „világ legerősebb embere”, a magyarországi Fekete László is, aki szintén a „tisztán” megszerzett erő híve. Felfigyelt Todoszira, onnantól kapcsolatuk mind szorosabbá fűződött. Versenyekre hívta meg, edzőeszközökkel is segítette a székelyhídiakat.

Innen kezdődik a Csokalyon (közigazgatásilag Székelyhídhoz tartozik) élő Kiss Attila sikertörténete. A fiatal „erős embert” telefonon értük el, épp Hegyközszentmiklós határában szántott. Ugyanis a mezőgépészeket képző nagykágyai líceumban végezte el a tizenkét osztályt és szerzett szakirányú végzettséget, s a diploma kézbevétele után egy székelyhídi mezőgazdasági vállalkozónál kapott munkát, jelenleg is ott dolgozik. A 22 esztendős fiatalember a szüleivel él.

A sport, a testépítés mindig is érdekelte. Mégis mondhatni, hogy a véletlen folytán került kapcsolatba Todoszi Lászlóval. Fekete László az edzéshez szükséges kőgolyókat küldött neki ajándékba, és azokat épp Kiss Attila munkahelyén helyezték el ideiglenesen. A legény is segített az eszközök továbbszállításakor a felpakolásban, és megkérdezte Todoszit, nem járhatna-e hozzá az edzésekre. A veterán sportembernek elég volt végigmérnie Attilát, máris látta, hogy jó felépítésű fickó, jó natúr erős ember válhat belőle. Mindez több mint két évvel ezelőtt történt. Azóta már számtalan verseny van a hátuk mögött.

A fiatalember emlékszik az első megmérettetésére, a 2015. augusztus 1-én Magyarországon megrendezett nemzetközi versenyen negyedik helyezést értek el párban. Fekete Lászlótól meghívást kaptak az idén márciusban Esztergomban megrendezett Natúr Erős Emberek Világbajnokságára is. Mivel csak egyvalaki vehetett részt Székelyhídról, így Todoszi nagylelkűen átengedte a lehetőséget fiatal társának, holott számára ez lett volna talán az első és az utolsó esély, hogy világbajnoki dobogóra álljon. Ez is páros csapatverseny volt, a csokalyi fiatalember sorsolás útján a felvidéki Lobonc Attilával került össze. Jó kettőst alkottak, a magyarországi és a kanadai–svéd páros mögött a harmadik helyet sikerült megszerezniük.