Jakabffy László kapta a Rimanóczy-díjat

A Rimanóczy-díj alapításáról ifj. Rimanóczy Kálmán halálának századik évfordulóján, 2012-ben döntött az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A kitüntetést Ráday Mihály, a közismert magyarországi városvédő vehette át elsőként. 2014-ben Péter I. Zoltán, 2015-ben Dukrét Géza volt a díjazott.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Idén április 18-án, a műemléki világnapon gyülekeztek a díjátadásra érkezők a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban. Elsőként Imre Zoltán múzeumvezető, majd Péter. I. Zoltán helytörténész köszöntötte a megjelenteket, kiemelten id. és ifj. Rimanóczy Kálmán ük-, illetve dédunokáit, Rimanóczy Kálmánt és Pétert, akik – mint mondta – jelenlétükkel tették hitelesebbé a megemlékezést.

A díjjal emléket akartak állítani azoknak, akik sokat tettek a városért, egyben hagyományt akartak teremteni, mondta Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Mivel 2016 választási év volt, a díj átadását pedig nem akarták kampányrendezvényekkel egybemosni, ezért most áprilisban a tavalyi Rimanóczy-díjat adták át, tette hozzá a politikus.

Megtiszteltetés volt számukra a meghívás, és a díj nekik dicsőség, hiszen megőrzi azok emlékét, akik Nagyváradot építették – ezt már Rimanóczy Kálmán hangoztatta, öccse, Péter pedig felidézte, hogy annak idején a családban beszéltek ugyan a híres elődökről, de például az iskolában nem volt szabad emlegetni őket. Bár ő 1985-ben áttelepült Magyarországra, szívében még mindig Nagyvárad a legszebb hely a világon, tette hozzá az ifjabb Rimanóczy fivér, aki elmondta azt is, hogy most büszkén állnak itt, és örülnek, hogy ezt a nevet viselik.

Jakabffy László építőmérnök laudációját Szabó Ödön olvasta fel, kitért a díjazott gazdag szakmai felkészültségére, közéleti és egyházi tisztségvállalásaira is. Jakabffy László egyebek mellett a váradi vár felújítását felügyelte, az ő érdeme, hogy a vártemplomba került egy Mátyás-királyt ábrázoló majolikaplakett (ez jelenleg nincs a helyén, szeretnék visszahelyeztetni, mivel Jakabffy László szerint Mátyás király nagyváradi látogatása Vitéz János püspöksége idején emlékezetes momentum), részt vett a Petőfi-szobor visszahelyezésében, és a világháborús hősöknek a váradi Rulikowski temetőben létesített obeliszkje is az ő nevéhez kötődik.

„Amíg a Jóisten segít és erőt ad, addig próbálom folytatni ezeket a dolgokat” – ígérte a díj átvétele után Jakabffy László, akinek – mint a laudációban elhangzott – vágya még, hogy a Bihar megyei műemlék épületekre is tábla kerüljön.