Debrecentől Mamaiáig vizsgálták az eget

Az elmúlt években Romániában is többször tartottak távcsöves bemutatókat a debreceni csillagászati szakkör előadói. Erről és még sok emlékről nosztalgiáztak nemrég, megalakulásuk 45. évfordulóján a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület vezetői.

A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házának pódiumtermében gyűltek össze március végén a csillagászat régi és jelenlegi kedvelői annak örömére, hogy az 1972 márciusában megalakult egykori csillagászati szakkör – szinte hihetetlen erőfeszítést felmutatva – még ma is prosperál. A megemlékező ünnepi eseményt Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, majd dr. Kátai János, a Debreceni Egyetem professzora, a Hajdú-Bihar Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke tartott előadást a szép számban megjelent ünneplőknek a tudományos ismeretterjesztő munka szépségéről és nehézségeiről. Ezután Zajácz György és Szoboszlai Endre vetített képes előadása következett a 45 éves szakmai tevékenységről.

A csillagászati egyesületnek az elmúlt évtizedekben több ezer foglalkozása, távcsöves és iskola-planetáriumi bemutatója, előadása volt Hajdú-Bihar megyében, illetve több más magyarországi településen is. Kihasználva a román–magyar határ közelségét és azt, hogy Szoboszlai Endre huszár-hagyományőrzőként is jó kapcsolatokat ápolt az itteni magyar közösséggel, több Bihar megyei településen is tartottak előadásokat az elmúlt évek során. Jártak Albison, Szalacson, Margittán, Székelyhídon, Érmihályfalván, Nagyváradon és Nagyszalontán is. Nagyváradon például először 1990-ben, a marosvásárhelyi véres március után nem sokkal folyt telt házas bemutató. Előfordult az is, hogy a román tengerparton, Mamaián is volt égboltismertető, amikor ott nyaralt a debreceni szakkör egyik tagja. A debreceniek jó kapcsolatot ápolnak az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesülettel is, több szakmai találkozón, észlelőtáborban vettek már részt a tagok hol Erdélyben, hol Magyarországon. A hajdú-bihari szakemberek Nagyszalontán tisztelegtek a város nagy szülötte, Kulin György csillagászprofesszor emléke előtt.

A több mint négy évtized alatt az egyesület egykori és jelenlegi tagsága hozzávetőleg jó százezer érdeklődőnek mutatta be a csillagos ég rejtelmeit, számos ismeretterjesztő kiadványt jelentetett meg, és sok cikket publikált, sok száz csillagászati megfigyelést végzett, számos szakmai kirándulást tett csillagászati obszervatóriumokban.

A negyvenöt éves találkozó végét hangulatos muzsika zárta, ugyanis a szervezők egy zenei betéttel színesítették az eseményt: a Debreceni Dixieland Jazz Band négy tagja dixi ízelítővel szórakoztatta a közönséget – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre debreceni csillagász-ismeretterjesztő, újságíró. A mellékelt fotók is az ő archívumából valók.