Díjazás a Szigligeti Színház évadzáró ünnepségén

Fényes Szabolcs és Harmath Imre örökzöld operettjével, a Mayával zárta a 2016/2017-es évadot a nagyváradi Szigligeti Színház. Az előadás után megejtették az immár hagyományos társulati díjkiosztó gálát, amelynek során átadták többek között az idén alapított Varga Vilmos-díjat, illetve a néhány éve tradicionálissá vált Nívó-, Közönség- és Életműdíjat is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Első ízben adták át a Varga Vilmos-díjat. A nagyváradi Kiss Stúdió Színház megalakulásának 23. évfordulóján alapította e kitüntetést a 2016-ban elhunyt Varga Vilmos színművész, rendező, az erdélyi magyar színjátszás doyenje, a Kiss Stúdió Színház egyik alapítója, a Szigligeti Társulat örökös tagja emlékére. A díj céljáról, mibenlétéről a művész özvegye, Kiss Törék Ildikó színművész, a Kiss Stúdió másik oszlopos tagja, alapítványi elnök beszélt a közönségnek. A díjat évről évre elsősorban azoknak ítélik oda, akik Varga Vilmos pályatársai voltak, akikkel évtizedeken át együtt játszott a Szigligeti Színházban, illetve a Kiss Stúdió Színházban. Kiemelkedő művészi teljesítményéért az eléismerést elsőként Dobos Imre kapta. A kitüntetéssel járó, Deák Árpád szobrászművész alkotta emlékplakettet, az oklevelet és pénzjutalmat Kiss Törék Ildikó, valamint dr. Varga Zsombor Zalán, a színészházaspár fia nyújtotta át.
A Szigligeti Társulat 35 évnél fiatalabb színművészének járó Földes Kati-díjat a társulati tagok szavazatai alapján Pitz Melinda kapta az idén. A Kulissza-díjat a társulati tagok szavazatai és a művészeti igazgatók döntése értelmében Varga Friderika ügyelőnek ítélték oda.
Átadták a Holnap Kulturális Egyesület által felajánlott Holnap-díj is, amelyet idén megosztva Pitz Melinda, illetve Tóth Tünde kapott. Az elismerést Simon Judit, az egyesület elnöke adta át.
A Szigligeti Színház hűséges nézőinek járó Aranybérletet Nagy Magda vehette át, a Szigligeti Önkéntesek Csoportja pedig Aranyszöcske-díjjal jutalmazta Brugós Sándor Csaba táncművészt, Oláh Anikó Katalin bábművészt, illetve Dimény Levente és Szotyori József színművészeket.
A Szigligeti Társulat által bemutatott előadások legjobb férfi és női főszereplőjének, illetve mellékszereplőjének,valamint a legjobb bábművésznek járó Nívódíjakról ezúttal is szakmai zsűri döntött, amelynek tagjai Simon Judit és Elisabeta Pop színikritikusok voltak. A díjátadó gálán Simon Judit méltatta a 2016/2017-es évadot, kiemelve, hogy a színház kiegyensúlyozott műsorpolitikájában sokféle ízlés és érdeklődés találhat otthonra. Színes volt a repertoár, hiszen a néző láthatott kísérleti előadásokat, klasszikus és kortárs darabokat, nagyszerű, jó és érdekes produkciókat. „Nehéz dolgunk volt, mert rendkívüli alakításokat láthattunk” - mondta Simon Judit. Hozzáfűzte: sokat tanakodtak, hogy a jók közül kik legyenek a legjobbak. A zsűri döntése értelmében a mostani évad legjobb mellékszereplőjének járó Nívódíjat Kardos M. Róbert, a legjobb férfi főszereplőjének járó jutalmat Dimény Levente, a legjobb női főszereplőjének járó elismerést Gajai Ágnes kapta, az évad legjobb bábművésze címet pedig Daróczi István nyerte el. A Nagyvárad Táncegyüttes alkotói és társulati tagjai szavazatai alapján a 2016/2017-es évad legjobb táncosa Kerekes Dalma lett. A legjobb gyermekszereplő díjával Szűcs Tamás játékát jutalmazták.
Az évad közönségdíjas színművészére idén három módon is lehetett szavazni: a Bihari Naplóban található szelvényekkel, az előadások előtt kapott szavazólapokkal, illetve online, a www.szigligeti.ro honlapon. A kicsivel több mint 400 beérkezett szavazat alapján az évad Közönségdíját Dimény Levente nyerte el.
Életműdíjjal jutalmazták Seres Lajos bábszínészt, az erdélyi magyar művészi bábjátszás kiemelkedő alakját. Laudációjában Botházy Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője kiemelte: „Intelligenciájával, igényességével, szorgalmával és képzelőerejével Seres Lajos minden munkatársa számára igazi példakép volt, ifjúkorától kezdve a bábszínház, majd gyermekszínház, a mai Árkádia színház egyik tartópillére, alapembere volt.” Az általa mozgatott bábok életre keltek. Szenvedélyesen szereti a bábszínházat mind a mai napig. Pályafutása során olyan alkotókkal dolgozhatott együtt, mint Kovács Ildikó, Fux Pál, Szabó József (Ódzsa), Szombati Gille Ottó, s még lehetne sorolni. A társulatvezető idézte Seres Lajos egyik mondását is, miszerint: „A báb volt a szívem.”
A díjakkal járó pénzjutalmakat az Andy Trans, az Europrint Kiadó- és Nyomdavállalat nevében Derzsi Ákos szenátor, a Tehnoprint, illetve Pető Dalma vállalkozó, önkormányzati képviselő ajánlotta fel.