Gyógynövény-ábécé (158.) – Torma (Armoracia rusticana)

A keresztesvirágúak családjába tartozó, évelő, lágyszárú fűszernövény. Román neve: hrean. Elvadulva ártereken, nedves réteken és szántók mellett is előfordul, de zöldségeskertekben is termesztik.

Nagy, sötétzöld levelei ráncosak, fehér karógyökere a legnagyobb hideget is jól bírja. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak.

Reszelésekor, feldarabolásakor a kéntartalmú glikozinolátokból enzim hatására illóolaj (fenil-etil- és allilmustár-olaj) szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint is tartalmaz. Csípős aromáját hetekig megőrzi.

Amellett, hogy a magyar konyha kedvelt fűszere, jótékony hatású is az ecetes reszelt torma. Étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák!

A lereszelt tormát külsőleg reumás fájdalmak, idegzsába enyhítésére is használják borogatásként. Az egyéni érzékenységtől függően ne érintkezzék a bőrrel 10–30 percnél hosszabb ideig.