A Szigligeti Társulat a bukaresti Országos Színházi Fesztiválon

Október 20–30. között huszonhetedik alkalommal szervezik meg Bukarestben az Országos Színházi Fesztivált, amelynek programjában a 2016/2017-es évadnak a szakma által legjobbnak ítélt előadásai, illetve nemzetközi elismertségnek örvendő vendégprodukciók is helyet kapnak.
A romániai színházi szakma legrangosabb seregszemléjén vendégszerepel a Szigligeti Társulat Az én kis hűtőkamrám című előadása. A nagyváradi társulat első alkalommal kapott meghívást a fesztiválra.
„Egy nagyon érzékeny és emberi szöveg rendkívüli színreviteléről van szó, melynek során nagy örömömre szolgált, hogy egy tehetséges és erős társulatot láthattam játszani” – nyilatkozta Marina Constantinescu válogató a július 5-én, szerdán tartott sajtótájékoztatóján.
„Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy az ország legfontosabb produkcióit bemutató társulatok közé sorolták a nagyváradi Szigligeti Színházat. Az, hogy először vendégszerepelhetünk az Országos Színházi Fesztiválon, mindenképpen pozitív megerősítés, visszajelzés arra nézve, hogy a különféle közönségigényeket szem előtt tartó, a klasszikus és kortárs színházi tendenciákra egyaránt odafigyelő művészeti stratégiánkat országos szinten is elismerik” – mondta el Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója.
Joël Pommerat kortárs francia színházi alkotó Az én kis hűtőkamrám című drámájának hazai ősbemutatóját 2016 októberében tartotta a Szigligeti Társulat. Az előadás alaphelyzete egyszerű: egy szupermarket munkaközösségének eseménytelen hétköznapjait a gyógyíthatatlan beteg főnök hirtelen bejelentése borítja fel, miszerint az vállalkozásait beosztottjaira hagyja, azzal a feltétellel, hogy minden évben egyszer megemlékezzenek róla valamilyen formában. Estelle, kollégái gúnytárgya, azt javasolja, vigyék színpadra közösen Blocq életét.  A szervezkedés kapcsán kibontakozó misztikus hangulatú krimi titokzatos részleteire fokozatosan derül fény. A produkciót Theodor Cristian Popescu vitte színre a Szigligeti Színházban, aki több európai és amerikai rendezése után immár második alkalommal dolgozott együtt a nagyváradi társulattal.
Az 53 hazai előadást felvonultató seregszemlére a Szigligeti Színház mellett több erdélyi magyar teátrum is meghívást kapott, így például a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, illetve a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is.