Edzőváltás követte a második ezüstérmet

Sorozatban másodszor veszítette el a bajnoki döntőt a Nagyváradi VSK-Digi férfi vízilabdacsapata, emiatt a vezetőség edzőcserét hajtott végre az idény végén. Dorin Costrăş vette vissza a karmesteri pálcát Kádár Kálmántól.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A váradiak döntőt játszottak ugyan idén az Európa-kupában – ez volt a csapat eddigi legjobb nemzetközi eredménye –, de a román Szuperligában alulmaradtak bukaresti riválisukkal szemben. A VSK-Digi és a Steaua közötti különbségre már az alapszakaszban fény derült, ugyanis a bajnoki serleg visszaszerzésére készülő váradiaknak csak egyszer sikerült legyőzniük ellenfelüket, háromszor a katonacsapat győzött, ráadásul a vártnál jóval magabiztosabban.

A bajnoki döntőt szintén a fővárosiak kezdték jobban, s két sima győzelemmel zárták a hazai medencében lejátszott találkozókat. A váradiak számára az életben maradás volt a tét a váradi Ioan Alexandrescu Uszodában lejátszott első meccsen. Ezt sikerült is megnyernie Kádár Kálmán edző együttesének, így a negyedik találkozóra is sor került, szintén a Pece-parti Párizsban. A mérkőzés azonban nem csak a vízilabdáról szólt, inkább a küzdelem dominált, s a bukaresti és kolozsvári játékvezetőket sem zárták szívükbe a váradi szurkolók. A mérkőzést a fővárosiak irányították, de a hajrában egy gólra feljött a VSK, majd az egyenlítésre is volt esélye, ám emberelőnyös helyzetben a kapufát találta el a labda, így a győzelmet (6–5), egyben pedig a bajnoki címet a Bukaresti Steaua szerezte meg, sorozatban másodszor.

A fővárosiak a Ioan Alexandrescu Uszodában vették át a bajnoki győzelemért járó serleget és mezeket. Idén különdíjból sem jutott a váradiknak, hiszen a finálé legjobb játékosa a spanyol Adria Delgado lett, a gólkirály a montenegrói Nikola Muriszics (mindketten a bajnokcsapat tagjai), míg a legjobb kapusnak a Crişul Sportklub nevelését, a jelenleg a Bukaresti Dinamóban játszó Marius Țicet választották.

A váradi csapat a Román Kupa döntőjében is kikapott a Steauától, amelyet csak egyetlen komoly téttel bíró meccsen tudott legyőzni, a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában. A 2016–2017-es idényben a következő kerete volt a váradi együttesnek: Gojko Pjetlovics, Dorin Creţu – kapusok, Mihnea Gheorghe, Tiberiu Negrean, Nicolae Diaconu, Mihnea Chioveanu, Andrei Prioteasa, Borisz Pavlovics, Mateja Aszanovics, Nikola Radjen, Andrei Creţu, Ramiro Georgescu, Cristian Dobre, Sebastian Remeş, Szabó István, Kováts Viktor.

Az elveszített bajnoki döntőt követő napon edzőcseréről számolt be a váradi klub vezetősége. Kádár Kálmánnak és segítőjének, Gheorghe Duncának lejárt a megbízatása a klubnál, s a vezetők nem hosszabbították meg a szerződésüket. Az új idényben Dorin Costrăş irányítja majd a VSK-Digit, segítője pedig Ciprian Câmpianu lesz. A Nagyváradi Körös SK-val kétszeres bajnok (1985 és 1986) Costrăş 2013 és 2015 között már irányította a váradi együttest, s a legrangosabb európai kupába, a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutottak. Az 58 éves szakember Spanyolországban is játszott a Barcelona és a Barceloneta csapatában, majd mindkét gárdát edzőként is irányította, ezután pedig a Sabadell, a Mediterani, a Mataro és Mallorca kispadját is elfoglalta. Tizenöt éven át (1978–1993) oszlopos tagja volt a román válogatottnak, 276 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban 422 gólt szerezve. Az 1980-as moszkvai olimpián, valamint az 1978-as és 1991-es világbajnokságon is játszott, továbbá minden kontinenstornán, amelyet válogatottsága alatt tartottak.

Új kihívás

Dorin Costrăş két év szünet után tér vissza a VSK-Digi kispadjára (egy megnyert bajnoki cím után épp Kádár Kálmán váltotta őt a kispadon), s új célkitűzésekkel vág neki munkájának.

„Számomra új kihívást jelent ez a munka, hiszen a keret jelentősen átalakul majd, s célom, hogy megfiatalítsam a csapatot. A jelenlegi gárda tagjainak többsége karrierje vége felé jár, s bár nagyon szép eredményt értek el – a LEN Eurokupa második helye értékes –, az idény vége felé már nem tudtak a várakozásokhoz mérten teljesíteni” – vázolta terveit Costrăş.

Az edző a generációváltásban látja a megújulást: „A fiatalokra fogunk építeni, még akkor is, ha emiatt a következő idényben nem tudunk majd a bajnoki serlegért küzdeni.”

Az új edző segítője, Ciprian Câmpianu a Nagyváradi Crişul SK utánpótlásközpontjának vezetője volt, így jól ismeri a helyi tehetségeket, akikre a jövőben a VSK majd alapozhat.

Nyolcadik lett a „csikócsapat”

A román férfi élvonalban szereplő másik váradi gárda, a kizárólag utánpótlás korú vízilabdázókra építő Crişul SK utolsó helyen zárta a küzdelmet. Az alapszakasz végén hetedik volt, ám a rájátszásban előbb a Bukaresti Rapid, majd a sereghajtó Kolozsvári Poli is legyőzte, így a nyolcadik helyen végzett.

Haşaş Marcel edző a következő fiataloknak szavazott bizalmat az idény során: Denis Popuțe, Cenk Ferenc, Dominic Sava, Alex Ihos, Sebastian Oltean, Rareș Mateiaș, Darius Popa, Cezar Stoica, Nichita Ilisie, Alex Laza, Majoros Egon, Horia Bărcan, Bodea Viktor.

A hazai bajnokság rangsorának ötödik helyén az Aradi Amefa zárt, amely a Bukaresti Rapidot győzte le, a bronzéremért a Bukaresti Dinamo és a Brassói Sportul Corona csatázott.