Szalonta 411 éve város

A hajdúváros megalapításának immár 411. évfordulóját ünnepelték május végén a nagyszalontaiak. A háromnapos fesztivál többtucatnyi programot tartogatott, sportesemények, koncertek, gyermekrendezvények, főzőverseny, kulturális műsorok sorakoztak a kínálatban.

A hagyományokhoz hűen a városnapi rendezvények sorát idén is a legkisebbek, az óvodások és kisiskolások felvonulása nyitotta. A menet élén a nagyszalontai Arny Dance Táncstúdió tehetséges fiataljai vonultak, és idén is bebizonyították, hogy méltán említik őket az ország legjobb táncosai között. Több százan vettek részt a megnyitó rendezvényen, és még ennél is többen kísérték figyelemmel a hajdúváros központján át kanyargó menetet.

Sportesemények

Számos programot szerveztek a sportkedvelők számára a Szalontai Napokon. Összemérték tudásukat a labdarúgók, akadály- és vadászhajtásban mérkőztek meg a fogathajtó verseny indulói, pályára léptek Nagyszalonta és Gyula városának kosárlabdázói, izgalmas mérkőzéseket játszottak a lábteniszezők, Hajnal Károly ökölvívó emlékére rendezett gálát a Basti Box Sportklub. Idén először izgalmas autós driftbemutatót is megcsodálhattak a nagyszalontaiak, sőt a legbátrabbak a drift-taxikban ki is próbálhatták, hogy mekkora adrenalinbombát jelent egy feltuningolt autóban ülve égetni a gumit.

Táncosok, énekesek, mutatványosok a nagyszínpadon

A városnapi események java a piactéren felállított nagyszínpadon zajlott. A hétvége minden napján táncosok, énekesek produkciói szórakoztatták a közönséget. Fellépett az Arany János Elméleti Líceum III. D osztálya, bűvészelőadásnak örülhettek a gyermekek a nagyváradi Eduard és Bianca jóvoltából, bemutatkoztak a helybeli tánccsapatok: a Toldi néptánccsoport, a Happy, a Spirit, a Famous és az Infinity tánccsoport, volt urbhanize- és zumbabemutató, valamint színpadra léptek az Arny Dance Táncstúdió és a székelyhídi Tini Dance Center tehetséges táncosai is. Mulatós koncertet adott a Melody együttes, rockzenével jött a Gladiators Acoustic Band, illetve könnyűzenei slágereket adott elő Tania Pantea, Farcaş Johanna és Fenesi Alexandra, Simona Briscan, Sarah Paula, meg Andrei és Narcisa Badea. Természetesen közismert fellépők is érkeztek, akik több ezer fős közönség előtt koncerteztek: a V-tech, Anda Adam, Csordás Tibi a Fiesta együttesből, a Voltaj, Mr. Siid és Dynamic, Randi, továbbá a Kowalsky meg a Vega.

Tűzijáték, finom falatok, jókedv

A 2017-es Szalontai Napokat az égiek is kegyeikbe fogadták, hiszen az ünneplő hajdúvárosiakra kellemes, nyárias idő köszöntött a városnapok alatt. A lacikonyháknál már messziről illatoztak a finom falatok, volt minden, mi szem-szájnak ingere, az emberek pedig jókedvűen vettek részt az ünnepi forgatagban, s a szórakozás tűzijátékkal lett teljessé.

(Fotók: Szenkó Melinda)