Nagyszalonta a művészetek ölelésében

Április derekán az Arany János bicentenáriumi évhez kapcsolódva csodálatos kiállítás érkezett a költő szülővárosába, Nagyszalontára. Holesch Dénes festő munkáit mutatták be a hajdúvárosban, a tárlatnyitón – majd külön koncerten – fellépett Koós János és lánya, Réka.

Különleges lovas festményeket bemutató tárlatot hozott a hajdúvárosba a budapesti Abigail Galéria és Aukciós Ház vezetője, a nagyszalontai születésű Hajdú Kata. Az ő közreműködésével már nem először láthattak kiemelkedő jelentőségű képzőművészeti alkotásokat Nagyszalontán a helybeliek. A tavaszi kiállításon Holesch Dénes festőművész munkáit ismerhették meg a művészetkedvelők. Arról, hogy miért éppen ez a tárlat érkezett a hajdúvárosba, illetve hogy mit kell tudni az alkotóról, a főszervező Hajdú Katát kérdeztük.

„Hagyományosan az előző művészeti év legsikeresebb kiállítását viszem Nagyszalontára. Tavaly ezt a kitüntető címet Holesch Dénes tárlata érdemelte ki – válaszolta a budapesti galériatulajdonos, és az alkotóra vonatkozó tudnivalókkal folytatta. – Holesch Dénes a XX. század legnagyobb lovas festője. Hatvan év alatt végigvándorolt az egész világon, ám világpolgárként is mindig magyar maradt. Egyedi, mással össze nem téveszthető, különös módon ábrázolja a lovakat, féktelen, dinamikus mozgásukat. A szalontai kiállításon sajnos nem volt alkalmam bemutatni, hogy portréfestőként is sikert sikerre halmozott, de tudni lehet róla, hogy királyok, államfők, hollywoodi sztárok elismert portréfestője volt.”

Hajdú Katától azt is megtudtuk, hogy ha rajta múlik, jövőre sem maradnak rangos képzőművészeti bemutató nélkül a szalontaiak. „A terv az, hogy ápoljuk a megkezdett hagyományt, és minden évben érkezzen egy-egy tárlat szülővárosomba. Jövőre az Abigail Galéria és Aukciós Ház 2017-es legsikeresebb, leglátogatottabb anyagát bemutató kiállításával jelentkezem majd.”

A Holesch Dénes-kiállítás megnyitását és méltatását Szili Katalin magyarországi miniszterelnöki megbízott vállalta, mellette ünnepi beszédet mondott Hajdú Kata és Török László, Nagyszalonta polgármestere is. Az eseményt Koós János táncdalénekes és lánya, a szintén énekes Réka is megtisztelte jelenlétével, és egy-egy dallal ajándékozták meg a jelenlévőket.

A képzőművészet után a zene örömében merülhettek el a hajdúvárosiak az Arany zenés est elnevezésű produkcióval. A zsúfolásig telt Zilahy Lajos Művelődési Házban lépett színpadra Koós János, felesége, Dékány Sarolta, valamint lányuk, Koós Réka. A jó hangulatú zenés esten ismert slágerekkel, örökzöld dallamokkal örvendeztették meg az őket vastapssal jutalmazó szalontai közönséget.

(Fotók: Szenkó Melinda)