Gólyahír program

Új elemmel bővült anyák napja alkalmával a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztást szolgáló Beiratkozási programja. A határon túli magyar újszülötteket megszólító kezdeményezés a Gólyahír nevet kapta.

Anyák napján, vagyis idén május első vasárnapján indította el a Rákóczi Szövetség a határon túli magyar közösségeket támogató legújabb programját, a legkisebbek számára. A Gólyahír program lényege, hogy minden olyan újszülött gyermek, aki magyarul beszélő családban születik, megkapja a Szövetség Első könyvem című kötetét. A kiadvány a családra, az újszülöttre és a magyar kultúrára vonatkozóan tartalmaz fejezeteket, illetve a Kárpát-medencei magyar közösség nevében a Rákóczi Szövetség köszönti benne a gyermeket családjával együtt.

A Gólyahír programot a Rákóczi Szövetség azokra a területekre terjeszti ki, amelyeken a Beiratkozási programja jelenleg is működik, tehát a teljes Felvidékre, a kárpátaljai Felső-Tisza-vidékre, a romániai Máramaros, Bihar, Temes és Fehér megyére, valamint Désre és környékére, illetve a vajdasági szórványra és Horvátországra.

A programot a Rákóczi Szövetség a határon túli partnerszervezeteivel közösen szervezi és bonyolítja le, együttműködve minden olyan személlyel és intézménnyel, akiknek/amelyeknek fontos a magyar megmaradás ügye. A tervezésénél abból indultak ki, hogy a felsorolt területeken a Szövetség iskolaválasztási kampánya évente megközelítőleg 8000 magyarul beszélő, iskolakezdés előtt álló gyermeket szólít meg. A Rákóczi Szövetség bízik benne, hogy a program új, a csecsemőkre figyelő eleme még hatékonyabbá teheti a jelenleg is sikeres, magyar iskolaválasztást szolgáló Beiratkozási programot.