A tizenötödik vértanúra emlékeztek

Érsemjénben vasárnap délután az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tizenötödik vértanújaként számon tartott Kazinczy Lajosra emlékeztek. A nyelvújító Kazinczy Ferenc legkisebb gyermeke 1820-ban született Széphalmon (Magyarország), a szabadságharc honvédezredese volt. A megtorló gépezet az ő esetében is jól működött, 1849. október 13-án golyó általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélték, amit október 25-én végre is hajtottak az aradi vársáncban. Sírja mindmáig ismeretlen, a huszonkilenc évet élt hazafit vélhetően kivégzésének helyszínén hantolták el.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A székesfehérvári Krajczáros Alapítvány jóvoltából emeltek szobrot Érsemjénben a mártír ezredesnek, az alkotás Tóth Lajos keze munkája. A vasárnapi tiszteletadásra az alkotó mellett az alapítvány képviseletében is többen eljöttek az érmelléki községbe. Elsőként Balazsi József polgármester köszöntötte a vendégeket, valamint az eseményen megjelent helybélieket. Németh István a Krajczáros Alapítvány képviseletében átfogó történelmi betekintést nyújtott az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc összefüggéseibe, külön kitért Kazinczy Lajos életútjának meghatározó stációira is.
Pál apostolnak az egy életen át tartó szolgálatra vonatkozó sommázatával jellemezte a mártír ezredest Csáki Márta helyi református lelkipásztor: „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam…”. Demse Pál római katolikus plébános imában fohászkodott Kazinczy Lajos lelki üdvéért. A Kazinczy Ferenc Nyolcosztályos Iskola diákjainak ünnepi műsorát az Ezüstperje néptánccsoport fellépése követte, majd pedig Emődy Dániel, a debreceni Pro Patria Alapítvány elnöke szólt a jelenlévőkhöz. A Kazinczy famíliához rokoni szállakkal kötődő Emődy eddig ismeretlen adalékkal szolgált a honvédezredes kivégzésének körülményeiről. A beszédeket követően Kocsán István nyugalmazott alezredes Kossuth-nótákat énekelt tangóharmónika-kísérettel, a jelenlévők is bekapcsolódtak a dalolásba. Az esemény koszorúzással zárult.