Minden szakma csodálatos

LADÁNYI ÁRPÁD hűtőgépszerelő, és a címbeli állítás tőle származik. Teljes odaadással, elkötelezettséggel műveli, szereti a saját szakmáját, örömét leli benne, és nem cserélne egyetlen elméleti okleveles emberrel sem. Meggyőződése, hogy bármelyik szakmából tisztességesen meg lehet élni, ha az illető szakember rendelkezik a kellő felkészültséggel. Vallja, hogy egy jó szakma felér egy diplomával, ennek egyik bizonyítéka éppen az ő életpályája.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Ladányi Árpád 1957-ben született a közigazgatásilag Margittához tartozó Magyarkécen. Ott végezte el az általános iskolát, majd a nagyváradi Szövetkezeti Szakiskolában tanulta a hűtőgépszerelést és -javítást három éven keresztül. Szakdiplomával a kezében szövetkezeti alkalmazottként Margittán kezdte el a munkát. Az elméleti tudáshoz munkahelyén tökéletesíthette a gyakorlati képzettségét. Házi és ipari hűtőgépek javítását egyaránt gyakorolhatta nap mint nap. Jól képzett, magabiztos szakember lett belőle. Közben esti tagozaton elvégezte a középiskolát és leérettségizett. A rendszerváltás után egy társával együtt merték önállósítani magukat, és kisiparosként dolgoztak tovább. Nem csalódtak, munkájuk került bőven, vállalkozásuk elismertté vált. Később, 2004-ben különváltak, utána más-más klienskört szolgáltak ki. Ladányi Árpád az ügyfelei szempontjából Margittát és annak 20 kilométeres körzetét mondhatja magáénak. Rugalmas vállalkozó, ha lehetséges, a kliens otthonában javítja meg a gépet, ha viszont nagyobb a baj, elszállítja a „beteget” a műhelyébe, és javítás után haza is viszi. Ha a kliens úgy óhajtja, erre az időszakra póthűtőt vagy -fagyasztót ad, hogy megmentsék az elromlott háztartási gépben tárolt termékeket. Szállításkor, anyagmozgatáskor van egy állandó segítsége, akinek ez a munka adja a megélhetést. Reklámra nem kell költenie, hiszen elégedett kliensei egymásnak ajánlják.

– Mi a titka annak, hogy megszerezze és megtartsa ügyfélkörét?

– Jó munkát kell végezni, be kell tartani a megjelölt határidőt, és jótállást kell vállalni az elvégzett munkára. Soha nem szabad becsapni a klienst, mert az durván visszaüthet. Különben az elveimmel is ellenkezik, nem tudnék becsapni másokat. Az általam megjavított vagy kicserélt alkatrészre egy év garanciát vállalok. Elmondhatom, hogy állandóan van munkám, és tisztességesen meg tudunk élni belőle. Természetesen a családi költségvetésünket kiegészíti a feleségem jövedelme, ő tanítónőként dolgozik Érszőlősön. 1983-ban házasodtunk össze, gyerekeink – Hajnalka és Zsolt – már kirepültek a családi fészekből, jelenleg Németországban élnek. Lányom megörvendeztetett bennünket Annabell unokánkkal. Számunkra örömhír, hogy van remény arra, hogy a fiam végleg hazajön.

– Jó a mostani adózási rendszer a kisiparosoknak? Segíti, ösztönzi őket?

– Azt mondhatom, hogy igazából nincs okunk panasza. Ha van elegendő munka, akkor megfizethető a ránk kirótt adó. Nem kis összeg, de el kell fogadni, hiszen ha céget alapítok, bonyolultabb a helyzet, és nem biztos, hogy jobban járnék anyagilag. Így nem kell könyvelőt fogadnom, és egy csomó papírmunkától megszabadulok. Van időm az érdemi munkára koncentrálni. Ha viszont egy kisiparosnak nincs állandó munkája, akkor kisebb a bevétele, és többnek tűnik az adókötelezettség. Hála istennek, nálam ez nem áll fenn. Persze nem veszek ki hosszú szabadságot, mert arra az időre nincs keresetem. Mindent egybevetve elmondhatom, hogy elégedett és boldog ember vagyok. Szeretem a szakmámat, és örömet szerez a munka.

– Szakemberként mit javasol a pályaválasztás előtt álló fiataloknak?

– Elsősorban azt, hogy ne ragaszkodjanak görcsösen az elméleti diplomához. Ma már egyre könnyebb azt megszerezni, de nem biztos, hogy állást is találnak vele. Szakemberekből viszont hiány van, így könnyebb munkát találni. Ne azt nézzék, hol lehet többet keresni, hanem azt, hogy milyen munkát végeznének örömmel. A jól és pontosan végzett munka előbb-utóbb meghozza az anyagi biztonságot is. Szerintem nem kell félni a szakmától. Meg kell tanulni, és becsületesen meg lehet élni belőle. A régi igazság ma is érvényes: egy jó szakma felér egy diplomával.

– Ön a közéletben is aktívan tevékenykedik. Kérem, foglalja össze röviden ez irányú munkásságát!

– Igyekszem a református egyház berkeiben is hasznossá tenni magamat. Aktivitásomnak köszönhetően először presbiternek, majd 2009-ben gondnoknak, 2015-ben pedig főgondnoknak választottak. Örömmel végzem ezt a feladatot is, szívesen segítek mindenben, amiben tudok. Főgondnokságom mellett tagja vagyok az egyházmegyei és egyházkerületi tanácsnak is.