Zarándoklat, koncert, templombúcsúk

Szlovák hívek zarándoklata Máriaradnára

Az elmúlt évek hagyományához híven augusztus 12-én, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye szlovák híveinek több száz fős csoportja Máriaradnára zarándokol, és ott 11 órakor Böcskei László nagyváradi megyés püspökkel, illetve a jelenlévő papokkal közösen szentmisét mutatnak be a Szűzanya tiszteletére.

Koncert a székesegyházban

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében és a bazilika Szent Cecília Kórusa közreműködésével augusztus 13-án, vasárnap 19 órakor Ave Maria címmel komolyzenei hangverseny lesz a székesegyházban. Közreműködik: Costin Éva, Lukács Róbert, Oláh Gabriella (hegedű), Ichim Beáta (gordonka), Vasile Vulturar (mélyhegedű), Costin Albert (hegedű), Debrecenből Donkó Annamária, Donkó Imre és Vince János (ének). Műsoron Bach, Beethoven, Verdi, Mascagni, Scarlatti és mások szerzeményei. A belépés díjtalan.

Templombúcsúk az egyházmegyében

Augusztus 13-án, vasárnap az alábbi településeken tartanak templombúcsút:

       - Margittán 12 órakor kezdődik a helyi Nagyboldogasszony-búcsú. A szentmise főcelebránsa és szónoka dr. Fügedy Antal Levente mezőbikácsi plébános lesz, aki a szentmise végén ezüstmisés áldásban részesíti a jelenlévőket;

       - Biharpüspökiben a 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök;

       - Tenkegörbeden a 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka dr. Lőrincz Ottó nagyszalontai plébános;

       - Feketeerdőn a 11 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise szónoka Schall Tamás veszprémi plébános, a 13 órakor kezdődő szlovák nyelvű szentmise szónoka pedig Mlinárcsik János, a nagyváradi Vártemplom plébánosa.

Az ünnepre készülve triduumot is tartanak: 10-én, csütörtökön, 11-én, pénteken és 13-án, szombaton 18 órától az élesdi, 19.30-tól pedig a feketeerdői templomban lesz szentmise.

Augusztus 15-én, a katolikus naptár szerint Boldogságos Szűz Mária Mennybevétele, ismertebb nevén Nagyboldogasszony napján ülik a váradi és az egyházmegyebeli hívek a nagyváradi székesegyház búcsúünnepét. Erre készülve triduumot szervez a székesegyházi plébánia: augusztus 12-én, pénteken és 13-án, szombaton a 18 órakor kezdődő szentmisék főcelebránsa és szónoka Barta Szabolcs CM lazarista tartományfőnök lesz.

Augusztus 14-én, hétfőn 22 órakor szerenád és körmenet indul a Szűzanya tiszteletére, majd 24 órakor szentmise kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Szilvágyi Zsolt temesvár-józsefvárosi plébános lesz.

Augusztus 15-én, kedden ünnepi miserend lesz a székesegyházban: 8, 10, 11.30 és 18 órakor kezdődnek a szentmisék. A 18 órakor kezdődő szentmisét Böcskei László megyés püspök mutatja be, szentbeszédet mond Serfőző Levente szeged-csanádi általános helynök.

 

Szentségimádás Érkeserűben és Papfalván

Augusztus második vasárnapján, 13-án Érkeserűben és Papfalván lesz a híveknek lehetőségük az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.