Sokszínű, kiegyenlített évad, fejlődő Szigligeti Színház

A kaukázusi krétakör; Vesztegzár a Grand Hotelben; Én, a kis herceg; Szegény Dzsoni és Árnika; Senki madara – csupán néhány cím a nagyváradi Szigligeti Színház következő, 117. évadának ígéretes műsortervéből.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A következő évaddal kapcsolatos tudnivalókat az augusztusi évadnyitó sajtótájékoztatón a Szigligeti Színház három társulatának művészeti vezetője ismertette.
Négy bemutató, egy fesztivál és iskolaprogram vár a Lilliput Társulatra és közönségére a 2017/2018-as évadban. Ezúttal csupa klasszikus szerző műveiből válogattak – mondta el Botházy Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője. A Kispipi és Kisréce című előadással kezdik a szezont ősszel. Vlagyimir Szutyejev azonos című meséjét Szabó Attila írta és rendezi. Október 3–7. között szervezik meg a 3. Fux Fesztet, vagyis az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Találkozóját. Decemberben (valószínűleg Mikulásra) várható a Szegény Dzsoni és Árnika című Lázár Ervin-mese bemutatója; rendezi Csató Kata. Februárban a világirodalom egyik legszebb meséjét, A boldog herceg című Oscar Wide-történetet is színre viszik Vadas László rendezésében. Az Én, a kis herceg című produkció premierje áprilisban várható. A történetet Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című csodálatos meséje, valamint az író szerelme, Consuelo de Saint-Exupéry Vasárnapi levelek című könyve alapján Szabó Attila írta. Az előadást rendezi és játssza Daróczi István, a Lilliput bábművésze. A márciusig tartó Arany János-emlékévre való tekintettel felújítjákToldi-előadásukat, a SZITA tanoda végzősei által készített Hídavatást pedig ingyenesen játsszák majd iskolákban. Botházy Daróczi Réka bejelentette azt is: merthogy szülési szabadságra megy, októbertől Lélek Sándor Tibor veszi át a művészeti vezetői teendőket. Két új bábszínész is érkezett a trupphoz: Vári Vivien és Márton Réka. A nyár is mozgalmasan telt a bábosoknak, hiszen három gyermektábort is szerveztek: Havasrekettyén, Esztergomban, illetve Nagyváradon (ez utóbbi augusztus 7–11. között). A színházi iskolaprogram keretében februárban szereplőválogatás lesz a Varró Dániel műve alapján készülő, Túl a Maszat-hegyen című produkcióhoz, amelynek a 2018/2019-es évadban lesz a premierje.

A Nagyvárad Táncegyüttes (NTE) újdonságairól Dimény Levente, a társulat művészeti vezetője számolt be. Október 12–15. között az NTE ismét házigazdája lesz az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának. A 2017/2018-as évadra két új produkcióval, illetve a Színház az iskolában, iskola a színházban című program bemutatójával készül a Nagyvárad Táncegyüttes. A Senki madara című nagyszínpadi előadásukat Szabó T. Anna azonos című meséje ihlette; a rendező Tóth Tünde; a bemutató januárban várható. Tavasszal két egyfelvonásosból álló, egész estés előadást visz színre az NTE. Két tehetséges, fiatal koreográfus rendezi ezeket: Györfi Csaba az Idegen, Tőkés Imola pedig a Vakfolt című egyfelvonásost. Hídavatás címmel az iskolaprogramok jólismert rendszerében készül megünnepelni a Nagyvárad Táncegyüttes Arany János születésének 200. évfordulóját. A bicentenárium alkalmából a tánctársulat művészei – Bihar megyei néptánccsoportok közreműködésével – a nagyszalontai költőzseni balladáit dolgozzák fel táncos formában.
A trupp két táncművésze szülési szabadságon van, ezért két új táncos érkezik az együtteshez, mindketten a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola végzősei. A következő évadban erdélyi turnéra mennek a VANmeSE és a Barbárok című, a 2016/2017-es évadban bemutatott produkcióikkal. Elhangzott még: évad közben nagynevű tánctársulatok is  vendégszerepelnek Váradon.

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője a műsorterv ismertetése előtt elmondta: büszke a kicsi eredményekre is, de még korántsem elégedett a nézőszámmal. Újabb és újabb dolgok kigondolására van szükség, és roppant fontos a játéktér és nézőtér közötti párbeszéd. Szeretné, ha a sokféle ízlésű közönség megtalálná a neki megfelelő választékot. És az is óhaj, hogy a nagyérdemű megnézzen olyan produkciót is, ami mostanáig nem volt éppen az ízlésének megfelelő, de még azzá válhat. Novák Eszter hozzáfűzte: úgy érzi, ez az évad, amit most elterveztek, bizonyos értelemben talán a legkiegyenlítettebb, mert mindenik előadásban van komoly szakmai kihívás, mindegyik felkavarhat, szórakoztathat és gondolkodásra késztethet, és mégsem annyira szélsőséges. Tehát a legnagyobb esélyt látja most arra, hogy a közönség ellátogat mindenik előadásra, melyre bérletet váltott. A Szigligeti Társulat nyitott a kortárs gondolkodásra és a műfaji változatosságra, olyan színházat akar csinálni, amelyik kihívások elé állítja a művészeket, és mindez egybeesik a társulatvezető-rendező Novák Eszter szándékaival. A nézők szeretete mellett kell a szakmai sikerek elérése is, hogy ne záródjanak be falak közé. Ezért is nagyon fontos például az, hogy Az én kis hűtőkamrámat meghívták a bukaresti Országos Színházi Fesztiválra.
Nos, ami konkrétan a repertoárt illeti: augusztus 7-én kezdték el a Kapufa és öngól című előadás próbáit. A Drámázat elnevezésű drámapályázat Debüt-díjas darabját, amelynek írója Körmöczi Kriván Péter, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős rendezőhallgatója, a Várad folyóirat irodalmi rovatának szerkesztője, Tasnádi-Sáhy Péter viszi színre. A nagyváradi bemutató a Szigligeti Stúdióban szeptember 21-én, a magyar dráma napján lesz, ami egyúttal az évad első premierje is lesz. A kaukázusi krétakör (Bertolt Brecht – Paul Dessau) novemberi premierje lesz az első nagyszínpadi bemutató. Brecht legmegrázóbb, legösszetettebb műve ez, mely keleti mesék és a salamoni bölcsesség keveréke, történet morálról, tisztességről, szeretetről. „Nem lehetséges, hogy ez nem kerül közel az emberi szívekhez” – jegyezte meg Novák Eszter. A Brecht-darab rendezője a váradi származású Anca Bradu, aki legutóbb A mi osztályunkat vitte színapdra a Szigligeti Társulattal.
Szilveszterkor a Vesztegzár a Grand Hotelben című előadással búcsúznak az óévtől. Rejtő Jenő klasszikus krimiparódiájából Hamvai Kornél írt fordulatos színpadi szöveget; a kellemes, sanzonszerű zenét Darvas Benedek komponálta; a sziporkázó dalszövegeket Varró Dániel írta. A zenés produkció rendezője Porogi Dorka.
A harmadik nagyszínpadi bemutatót tavasszal tartják meg. Két lehetőség adott, és még egyeztetnek arról, melyik produkciót mutatják be ebben az évadban. Vagy a Tersánszky Józsi Jenő regényéből készülő Kakuk Marcit, amelyet a világhírű, Kossuth-díjas rendező, forgatókönyvíró, Gothát Péter visz színre, vagy a Szentivánéji álom című Shakespeare-vígjátékot, amelyet a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ifjú tehetsége, negyedéves színházrendező szakos hallhatója, Tarnóczi Jakab rendez. Azt az előadást, amelyet a mostani évadban nem mutatnak be, a következő, 2018/2019-es szezonban kerül majd a Szigligeti Társulat repertoárjába.
Jövőre lesz a nagyváradi születésű, Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós születésének 100. évfordulója. Ennek tiszteletére tűzik műsorra az Egy szerelem három éjszakája című alkotást, az első magyar musicalt; a stúdióelőadás rendezője Novák Eszter. Az évad második felében ismét pályakezdő rendezők kapnak lehetőséget: Botos Bálint az Apátlanul (Platonov) című Csehov-drámát, Hunyadi István pedig Székely Csaba nagysikerű Bányavidék-trilógiájának következő részét, a Bányavakságot viszi színre a Szigligeti Stúdióban.
Az előző évad végén betegség miatt elmaradt Mrozek Tangójának premierje, ezt szeptember végén tartják meg. Mindemellett folytatódik diákoknak a Súgólyuk program. Az iskolaprogram keretében pedig a Barátom vagy? című előadást viszik színre Novák Eszter rendezésében. Sok mindent repertoáron tartanak a múlt évadban létrejött produkciókból is. A Szigligeti Színház partnerteátrumai is ellátogatnak ide: többek között a szatmárnémeti, a székesfehérvári, az egri és az esztergomi társulat vendégjátékait tekinthetik meg a nézők.
Személyi változás is történt. Jerovszky Tímea színművész átszerződött Nagyváradról a kolozsvári színházhoz. A megüresedett helyre egy másik színésznő, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett Trabalka Cecília került.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója értékelte a múlt évadot. Elmondta: mind gazdasági, mind szakmai, mind infrastrukturális szempontból fejlődött a színház. A nézőszám a 2015/2016-os évadhoz képest 50 425-ről 54 810-re emelkedett, ami 8,7 százalékos növekedést jelent. A Szigligeti Színház saját bevétele 767 675 lejről 902 923-ra (17,6 százalék) emelkedett. Az előadásszám 300-ról 314-re növekedett. A bérletek számának növekedése: 4105-ről 4781-re ( 15,5 százalék). A statisztikai adatok mellett a főigazgató elsorolta: sikerük volt a szabadbérleteknek és fesztiválbérleteknek. Örömteli hír továbbá, hogy a Szigligeti Színház idén tagja lett a Magyar Színházi Szövetségnek. A magyar kultúra napján közös műsoruk lesz a Kodály Filharmóniával. A Magyar Színpadtechnikai Szövetséggel is partnerkapcsolatban vannak, közösen szerveznek majd workshopokat műszaki embereknek.
Ami az infrastruktúrát illeti: vásároltak egy új teherszállító járművet. Kibővítik a fűtéshálózatot, és saját mosodát is létesítenek a stúdiónál. Egyébként a Szigligeti Stúdió megkapta a végleges tűzvédelmi engedélyt. Azt is vállalták, hogy a színház épületének végleges tűzoltósági engedélyét is beszerzik. Az egyik tűzcsapot kellett felújítani és egy tartályhoz kötni, e munkálatot nyáron megcsináltatta a váradi önkormányzat.

A bérletértékesítési időszak augusztus 16-án kezdődik és október 13-ig tart; a bérletek megújítására pedig szeptember 15-ig van lehetőség.
A Szigligeti Színház bérletkínálatában nyolc hagyományos és öt szabadbérletes konstrukció is helyet kapott. Újdonság, hogy a Szigligeti Ede nevét viselő bemutatóbérlet zsöllyébe és erkélyre szóló helyárai az idei évadban csökkentek, így az érdeklődők a bérletbe foglalt öt nagyszínpadi bemutatót már 60 lejtől kezdődően is megtekinthetik. A további bérletházak árai változatlanok maradtak: az öt előadásra érvényesíthető Halasi Gyula- és Bessenyei György-bérlet 75 lej, a Papp Magda-bérlet és Tanay Emil-bérlet 60, illetve nyugdíjasoknak és Nagyváradon kívüli lakcímmel rendelkezőknek kedvezményesen 40 lej, a háromelőadásos kisiskolás bérletek 25, az öt előadásra szóló ifjúsági bérletek pedig 40 lejért vásárolhatók meg.
A Szigligeti Színház szabadbérleteinek előnye, hogy egész évben megválthatók, ugyanakkor a játéknap is szabadon választható. A szervezők felhívják ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy érvényes diákigazolvány felmutatásával egyetemistáknak szóló Partium-bérletet válthatnak az érdeklődők, így kedvezményes áron tekinthetik meg a nagyváradi társulatok bármely négy előadását.
A Szigligeti Színház tervezett bemutatóiról, illetve bérletkínálatáról az érdeklődők bővebb tájékoztatást az intézmény jegypénztárában (nyitva augusztus 16-tól, hétfőtől péntekig 14–19 óra között), a www.szigligeti.ro honlapon, illetve a színház Facebook-oldalán kaphatnak.

(Fotó: Szigligeti Színház)