Kempingezni már lehet a margittai strandon

Nyár van, időnként kánikulának beillő hőség is előfordul. Ilyenkor szívesen töltik az emberek szabadidejüket a vízpartokon, strandokon. Ezt június közepe óta a margittaiak is megtehetik, mert – bár kissé megkésve – megnyitotta kapuit a városi strand.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nyitás késésének első számú oka az volt, hogy idéntől megváltozott a szabadidőközpont és ennek szerves részét képező strand jogi státusa. Részvénytársasággá alakult, egyedüli részvénytulajdonos a margittai önkormányzat, igazgatója Koppányi Zsolt eddigi ügyintéző. A létesítmény eddig is a helyhatósághoz tartozott, de immár tulajdonosként nagyobb szabadsággal tud befektetni.

A strand eddig veszteséges volt, ennek is szeretnének pontot tenni a végére. Ahhoz viszont, hogy nyereséges legyen, vonzóvá kell tenni, növelniük kell a látogatók számát és csökkenteniük a fenntartási költségeket. Ennek érdekében például javítottak a pázsit minőségén, nagy gonddal nevelték az elültetett fákat, hogy árnyékot adjanak, a fiatalok kívánságára az egyik medencében nem termál-, hanem melegített víz van, ez úszáshoz sokkal praktikusabb. A kisebbik medencébe továbbra is termálvizet engednek, az idősebb korosztály ezt kedveli jobban. Egy hőcserélő rendszer beiktatásával a termálvíz melegíti fel a nagyobbik medence vizét, a termálvíz ezáltal lehűl, és hideg víz hozzáadása nélkül kerülhet a másik medencébe. Mivel nincs hígítva, gyógyértéke is sokkal magasabb. Ezzel a megoldással tulajdonképpen két legyet ütöttek egy csapásra.

A strandolók kérésére tíz külső zuhanyzót szereltek fel, ezek vezetékes vízzel működnek, és a vizet napelemek melegítik. A medencék vizének tisztaságát naponta többször ellenőrzik. A részleges vízcsere folyamatos, de szükség esetén leengedik az egész vizet, és tisztítják, fertőtlenítik a medencét. A feltöltés első napján a nagymedence gyerekmedenceként működik. A kicsik ennek nagyon örülnek, mivel külön gyerekmedence nincs, pedig szükség lenne rá.

Tény, hogy a margittai strand szebb és jobb, mint tavaly volt, de idén sincs mellette szálláslehetőség. Ezáltal elveszíti azokat a klienseket, akik szabadságukat töltenék a szabadidőközpontban. Van ugyan egy félig kész szálloda, de az magántulajdonú, és félbemaradt az építése. Idén már biztosan nem készül el. Az igazgató elmondta, hogy sátorozók, illetve lakókocsival érkezők fogadására készen állnak. Áraik minden téren a legalsó szinten vannak. Javaslatára a polgármesteri hivatal komolyan fontolgatja faházak telepítését, hiszen területük van hozzá bőven. De ez még a jövő zenéje.

Belépőjegyekből nehéz lesz nyereségessé tenni a strandot. Ha majd szállást és étkezést is tud nyújtani a létesítmény – saját erőből –, akkor már a haszon is egy kézbe fut össze, és nyereségessé tehető. Addig viszont a margittai szabadidőközpont „fél lábon álló vállalkozás” marad.