Szent Orbán oltalmában a szentjobbi borászok

A szőlészek, borászok, kádárok és kocsmárosok védőszentjének állítottak szobrot május utolsó csütörtökén Szentjobbon. Az eseményre egyházi és politikai személyiségek is ellátogattak, s eljöttek borosgazdák a közeli és távolabbi vidékekről.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az előző napok rossz időjárása már tovaillant, napsütés fogadta a szoboravatóra érkezőket. A szőlősorok között libbent a pára, az esőnyomokat „felhörpintette” a kellemes meleg. A közeli nyárfák szellő fésülte ágai között énekesmadarak koncerteztek. A jól ismert zenemű szerzője maga Isten. Az égiek ily módon járultak hozzá Szent Orbán püspök szobrának leleplezéséhez, de mindemellett a földi összefogás sem hibádzott az esemény sikeres kimeneteléhez.

A szobrot előző nap délutánján állították fel végleges helyére a szentjobbi Kopaszhegyen: a körös-körül dúló zivatar elkerülte a munkálkodókat, sőt szivárványív jelent meg fölöttük az égen. Az égi jelnek tulajdonított eseményről az avatóünnepséget levezénylő Zatykó István beszélt. A Csáki Miklós Borbarátok Körének elnöke, László Sándor (a képen) szólt a nagy múltra visszatekintő helyi bortermelés mai állapotáról, illetve az általa vezetett borbaráti kör munkájáról. Az ezeréves szentjobbi szőlőtermesztés a bencés szerzeteseknek köszönhető, az általuk megteremtett hagyomány mai ápolói különböző rendezvényeken népszerűsítik a szőlészetet és a borkészítést. Ennek a célnak a jegyében született meg a szobor állításának ötlete is, megvalósulását a borbarátok köre mellett a Pro Szentjobb Alapítvány és a Bihar Megyei Tanács is támogatta.

Az eseményen jelen volt Kurilla Gábor helyi plébános, valamint két szolgatársa, Bogdán István és Giosanu Leonard. Megáldották az alkotást, imát mondtak, megemlékezve az egy éve elhunyt Tempfli József római katolikus váradi püspökről, illetve az élők sorából szintén eltávozott Erdei József helyi borászról. Fábián Tibor korábbi szentjobbi református lelkipásztor elismerésként kifejtette: ha létezik hungarikum, akkor a helyi borászatot joggal lehet szentjobbikumnak nevezni. A szobor leleplezése László Sándorra és Pásztor Sándor megyei tanácselnökre hárult, aki beszédet mondott a maga rendjén, ahogyan Zatykó Jácint, Szentjobb község alpolgármestere is. Előbbi biztosította támogatásáról a helyi borászközösséget, mivel a borászat messze túlmutat az anyagi értékek előteremtésén, hisz magmaradásunk, élő hagyományaink hordozója. De a szentjobbi eseményen kívül másképp is segítik a borászokat megyei szinten, az érmellékiek mellett a Berettyó mentiekre is odafigyelnek. Jó kapcsolatot tartanak fenn Hajdú-Bihar megye vezetőségével, Debrecen önkormányzatával, előbbivel közös találkozót tartottak nemrég Bihardiószegen, éppen a bortermelés és -értékesítés témakörében.

Az alpolgármester, aki maga is a borbarátok körének tagja, elmondta, hogy bár katolikus jellegű szoborról van szó, ők az egész közösségnek szánták, mert szerencsére a borkultúra újraéledőben van Szentjobbon. Egyre több fiatal fogott szőlőtermesztésbe, borversenyeken szerepelnek sikeresen. Az italokat palackozzák, címkézik – újságolta az alpolgármester.

A szobor megalkotója, Stolmár István szerényen csak bútorasztalosnak tartja magát, holott a szentjobbi hegyen felállított műve valós tehetséget sejtet. Az alkotó sokáig Nagyváradon élt, nemrég telepedett vissza szülőfalujába, Szentjobbra. Szent Orbán fába álmodásának körülményeiről kérdeztük. László Sándor kereste meg azzal az ötlettel, hogy készítsen egy plakettet a szentről. Már akkor úgy vélekedett, hogy a „téma” ennél többet érdemel, legalább egy büsztöt faragjanak. De egy akkora diófarönköt kaptak adományba alapanyagul, hogy kár lett volna nem egész alakos formában „kihámozni” belőle Szent Orbánt – mesélte Stolmár.

Először jól kiszárította a rönköt, aztán idén januárban nekilátott a faragásnak. Változó lendülettel haladt, volt, hogy két hétig felé sem nézett, aztán pedig három napon át reggeltől estig pattogott a forgács. Németországban élő tervezőmérnök sógorától kért segítséget a szoborforma kialakításához, az egy vázlattal állt elő. Ezt formálta át három dimenzióba a művész.

Az esemény hangulatát emelte Rákóczi Lajos érköbölkúti tanár a fröccs feltalálásáról szóló anekdota elmondásával, valamint a Székelyhídi Férfikórus, a helyi Vadvirágok kórus és Tóth Anna Kyra népdalénekes a fellépésükkel. A borászok nem feledkeztek meg arról a régi szokásról sem, hogy borral öntözzék Orbánt, így köszönve meg az előző évi bő termést. Ha netalántán rossz termést hozna az idei ősz, akkor szőlővesszőzésre számíthat jövőre az oltalmukra állíttatott szobor.