Gyógynövény-ábécé (163.) – Tündérrózsa (Nymphaea alba L.)

A tündérrózsafélék családjába tartozó vízinövény. Amazonasi, illatos vagy fehér melléknévvel is emlegetik. Román neve: nufăr.

Síkvidéki álló- és lassan folyó vizekben fordul elő ott, ahol a vízmélység nem haladja meg a 3 métert. Kerek, 15-30 cm átmérőjű, fakózöld színű levelei a víz felszínén úsznak, nagy teherbírásúak. A levélnyele és virágkocsánya akár 3 m hosszúra is nőhet, amíg a víz felszínét eléri. Őshonos növényeink között rekordtartónak számít virágának méretét illetően. Ezek kb. 10 cm átmérőjűek, illatosak, csésze alakúak, a szirmok hegye csúcsos. Kinyíláskor fehérek, rövid idő múlva rózsaszínre váltanak és összecsukódva, hervadtan a víz alá buknak.

Júniustól szeptemberig virágzik. Régebben a virágát és magját afrodiziákumnak tartották. Az első világháborúban, mikor a hagyományos fájdalomcsillapítás gyakran nem volt elérhető, érzéstelenítőként is sikeresen használták.

Belsőleg nyugtató, hasfogó, magas vérnyomást és nemi vágyat csökkentő hatású. A bőr, illetve a szájnyálkahártya gyulladásai esetén is alkalmazható. Gátolja a különféle betegségeket okozó gombák szaporodását. Külsőleg a repedezett, száraz bőrt hidratálja, nyugtatja, valamint hasznosnak bizonyult a bőr égési sérülésének kezelésében is.

Teaforrázat: 5 g szárított virágot tegyen 2,5 dl forrásban lévő vízbe, és áztassa 20 percig. Napi adag: 2-3 csészével.

Borogatás: a fenti főzetbe mártson bele egy vászondarabot, és naponta 3-6 alkalommal borogassa a sérült bőrfelületet.

Kozmetikumokban a levelét és gyökerét használják fel alapanyagforrásként. Jót tesz a bőr hidratációjának, így hasznos hatóanyaga a kényes, kiszáradásra hajlamos bőrt óvó, kényeztető, úgynevezett fokozottan kímélő fürdőkészítményeknek.