Katedra és köszméteföld

Manapság egyre többen mellékfoglalkozást is felvállalnak a napi nyolc óra munka mellé. Ki némi pluszjövedelem reményében próbálkozik, ki hobbiként keres tartalmas elfoglaltságot önmaga és családja számára. Érolasziban KARANCSI BÉLA a katedrától felállva zöldellő ligetben teszi hasznossá magát.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Egy barátja kereste meg 2009-ben Karancsi Bélát azzal, hogy egy magyarországi faiskola „ingyen” ad köszmétecserje-csemetéket, a terméssel kell majd kifizetni. Gondolta, ha csak annyi a dolga, hogy előkészítse a talajt és a támasztórendszert kialakítsa, akkor érdemes belevágni. Soha nem tervezte ezt főfoglalkozásnak, mindössze értelmesen akarta eltölteni a szabadidejét, ugyanis feleségével mindketten pedagógusok. A házigazda a nagykágyai szakközépiskola igazgatója, felesége Székelyhídon tanárkodik.

Induláskor többen is voltak, akik kapva kaptak az ötleten, de rajta kívül végül mindannyian feladták. Ennek oka a talaj nem megfelelő minőségében vagy az elültetett cserje esetleges silányságában keresendő – véli Karancsi. Egy biztos, jelenleg ő foglalkozik jelentős területen köszmétével. Ötven árt ültetett be. Egy ismerős agronómus barátjától kért szakszerű szakmai segítséget, három járásra osztották fel a területet.

Mintegy ötezer tő cserje ültethető egy hektárra, a sorok között bő két méter a távolság, a tőtávolság pedig 90 centiméter. Már a kiültetés utáni évben megmutatkozott a termés, két-három év múlva pedig már elérték a várt hozamot. Mivel a növény nem önhordó, aranyribiszkébe van oltva 90 centi magasságban, ezért egy huzalra kötözték fel a termőkoronát. Az első években alakító metszést végeztek, onnantól pedig csak igazítanak a bokrokon a fagymentes februári napokon. A metszéssel azért kell igyekezni, mert az egres már márciusban virágozni kezd.

A metszése külön tudományág, teljesen más, mint a szőlőé. Nem elég a visszametszés, ritkítani kell az ágakat, másként sündisznóformára besűrűsödik, olyannyira, hogy nem lehet hozzáférni a bogyókhoz szüretkor. Oda kell figyelni a különböző kórokozók, gombák elleni védekezésre is. Feltétlenül el kell végezni az őszi és a tavaszi lemosó permetezést. Nagyon fontos a lemetszett ágak elégetése, hogy az ültetvény fertőzését ezáltal is gátolják. Karancsi Béla nagy örömére az utóbbi időben a természet is jótékonyan segít a védekezésben: a nagymértékben elszaporodott katicabogarak és fülbemászók előszeretettel fogyasztják a levéltetveket.

Június elejére a konzervipar számára már feldolgozható a termés, a bogyók édeskéssé válásáig még további egy hónapot kell várni – sorolta a teendőket és a várható fejleményeket a köszmétés gazda. De nemcsak az élelmiszergyártó-, hanem a gyógyszeripar is feldolgozza az egrest, nem csoda, hogy szupergyümölcsként szokás emlegetni, hisz a vitaminok, ásványi anyagok koncentráltan vannak jelen benne. Karancsiék amellett, hogy értékesítik a termés nagyobb részét, a maradékot saját szükségletre dolgozzák fel: szörpöt, dzsemet, kompótot készítenek belőle, de ínyencségnek számító köszmétepálinkát is főztek már. Ez utóbbi igen drága mulatság, túl sok alapanyag kell hozzá.

Mint minden mezőgazdasági vállalkozásnak Romániában, a Karancsiénak is a termés értékesítése a legnagyobb gondja. A legbiztosabb megoldás egy nagybani felvásárlót felkutatni, mert ha alacsonyabb áron sikerül is túladnia rajta, legalább nem marad nyakán a termés. Eddig Debrecenben kínálta sikerrel portékáját, az ottaniaknak nagy hűtőházuk van az áru „várakoztatására”, amíg a németországi importőrhöz kerül feldolgozásra.

A köszméte fogyasztása nálunk jóval kevésbé elterjedt, mint a nyugat-európai országokban. Vendéglátónk azt tartaná ideálisnak, ha maga dolgozná fel a leszüretelt bogyókat, akkor jóval nyugodtabb lenne: nem rohad el a portékája, és vélhetően nagyobb profitra is szert tehetne. A tőhozam rekordját is megtudtuk: az érolaszi köszmétésben 7 kg termés az eddigi csúcs. Legutóbb 4 tonnát szüreteltek egy évben, és 3-5 lejes kilónkénti áron sikerült értékesíteniük. Amikor nagy a szárazság, bizony a kiadós öntözést meghálálják a tüskésfejűek.

Az ültetvényt nem szándékszik tovább növelni az érmelléki köszmétés gazda, hisz az értékesítés mellett mostanság a munkaerőhiány is fejtörést okoz neki. A köszmétetermesztést nem lehet gépesíteni, a metszést, a betakarítást kézi erővel végzik.