Éjszaka a színházban

Második alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház a tavaly útnak indított nagysikerű kezdeményezését, az Éjszaka a színházban programsorozatot. A szeptember 15-én, pénteken tartandó nyílt nap alkalmával rendhagyó módon nyílik lehetőség az ismerkedésre a színház épületeivel, művészeivel. Az események sorában tárlatnyitó, felolvasószínházi alkalmak, táncos tevékenységek, illetve a Várad kulturális folyóirat Élő Várad Mozgalma szerzőinek szövegeiből nagyváradi illetőségű színészhallgatók által színre vitt performansz is található. A program a következő:

17.30 – Egy színésznő élete – kiállítás Halasi Erzsébet emlékére
Helyszín: Szigligeti Színház, páholyzseb

Simon Judit újságíró 2011-ben megjelent életrajzi interjúkötetében ezt írja Halasi Erzsébetről: „(…) nagy művész, aki minden műfajban képes kiválót alkotni. Drámai hősnőként éppoly maradandót alkotott, mint szubrettként vagy vígjátékok főszereplőjeként.” A Szigligeti Színház most arra vállalkozik, hogy emléket állítson Halasi Erzsébet több mint ötvenéves, mindvégig a nagyváradi közönség szolgálatában töltött, páratlanul gazdag életpályájának.

18 óra – Bemozgató
Helyszín: Szigligeti Stúdió, Fehér Terem

A Nagyvárad Táncegyüttes tagjai félórás mozgástréninget tartanak a nézők, színészek és táncosok részére. A jelszó: „Mindenkit bemozgatunk!” Ajánlott a könnyű, mozgásra alkalmas ruházat viselése.

18.30 – Kapufa és öngól – nyílt próba
Helyszín: Szigligeti Stúdió, Fekete Terem

Szeptember 21-én, a magyar dráma napján Körmöczi Kriván Péter Kapufa és öngól című drámájának ősbemutatóját tartja a Szigligeti Színház. A DráMÁzat elnevezésű drámapályázat Debüt-díjas szövegéből készülő előadásról így nyilatkozott Tasnádi-Sáhy Péter rendező: „Boy és Szuzi akár szokványos tinédzserpár is lehetne. Boy kapus a kisváros focicsapatában, Szuzi pedig imádja lazacokról szóló természetfilmeket. Kapcsolatuk mégsem mindennapi, hiszen a lány már halott, a fiú fejében pedig időzített bombaként ketyeg egy Sam névre keresztelt vérrög. Körmöczi Kriván Péter Debüt-díjas szövege friss, keserédes, meglepő, 21. századi színházi térbe termett, gyökerei viszont egy olyan képhez nyúlnak vissza, amit már Shakespeare apánk is csak kölcsönzött: két fiatal szív, kiknek szerelmére a halál nyom örök pecsétet.” Az alkotócsapat most kedvcsinálóként egy nyílt próba erejéig betekintést nyújt a stúdióelőadás előkészületeibe.

19 óra – Színházba járni jó!
Helyszín: Szigligeti Színház, nagyterem

Kamera, csapó indul! Légy te is statiszta a Szigligeti Színház imázsvideójában – add az arcod hangulatfelvételeikhez, és légy részese egy jókedvű forgatásnak: szövegtanulás nincs!

19.30 – Aranyhal – avagy nyolc jókedvű diákok históriája
Helyszín: Szigligeti Színház, nagyszínpadi stúdió

A forgatás után rögtön a fiataloké a főszerep. A Várad kulturális folyóirat Élő Várad Mozgalmának fiatal szerzői nem ismeretlenek a nagyváradi közönség számára: irodalom és színház, szöveg és performansz határát feszegető kezdeményezéseik már több ízben arattak sikert a művészetszeretők körében. A csapat ezúttal az Éjszaka a színházban előző kiadásában alkalmazott formulához tér vissza, és különböző műfajú szövegek segítségével nagyváradi illetőségű színészhallgatók, valamint Balogh Attila fiatal rendező közreműködésével beszélnek vágyak, álmok és kívánságok természetéről. A csapat a performanszot szeptember 22-én, a HolnapFeszt keretében megismétli.

20 óra – Verssarok és Nőileg lapbemutató
Helyszín: Szigligeti Színház, erkélyelőcsarnok

A példaképek köztünk élnek, s bár ők nincsenek előtérben, környezetük tud róluk, értékeli munkájukat. A Nőileg magazin Mutass jó példát! programja ezeket a hétköznapi hősöket mutatja be. A júniusi, Bihar megyei jelölés alkalmával a lap olvasói 28 ilyen személyt ajánlottak, akik közül a zsűri döntése értelmében Szántó Ildikó nagyváradi gyermekvédelmi szakember lett az első helyezett. A Bihar megyei jelölésről, illetve a győztesről a Nőileg szeptemberi számában olvashatnak az érdeklődők, a kiadványt a szerkesztők ezúttal a Szigligeti Színházban is bemutatnak. Az eseményen Vass Réka és Bálint Eszter szerkesztők beszélgetnek a zsűri tagjaival, illetve a jelöltekkel, a Szigligeti Társulat művészei pedig a férfi és női viszonyt pellengérre állító Verslavina című Facebook-kampány legismertebb verseivel színesítik a programot.

21 óra – Tárgyra nyílt szemek – a Lilliput Társulat tárgyanimációs előadása
Helyszín: Szigligeti Színház, páholyelőcsarnok

Mondá az Úr: legyen világosság!
És lőn, ez legyen világos!
És mondá az Úr: Nem jó az embernek egyedül lenni, szerzek néki segítő társat.
És teremté nékik segítő tárgyat.
És mondá az Úr: teremtek bábszínházat, ahol életre kelnek ezek a tárgyak!
Na, ezt épp nem mondá, de amikor lőn, látá, hogy ez jó.
És teremté ezek után az Úr a Közönséget, és mondá:
Szaporodjatok, sokasodjatok!


22 óra – Traila-parti
Helyszín: Moszkva Kávéház, Apple Room