Az eddigi legsikeresebb Szabadság Feszt

Július közepén ötödik alkalommal rendezték meg Margitta városi strandján Bihar megye legnagyobb vidéki fesztiválját, a Szabadság Fesztet.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A négynapos esemény évről évre népszerűbb az ifjúság körében, ezt a résztvevők ugrásszerűen növekvő száma egyértelműen bizonyítja. Mivel szabadtéri rendezvényről van szó, értelemszerű, hogy sikerét az időjárás is befolyásolhatja. A szervezők és a fesztiválozók örömére idén mindvégig esőmentes, kellemes meleg idő volt. A strandon végzett korszerűsítések pedig növelték a látogatók komfortérzetét.

Kezdettől látszott, hogy igen sok fiatal fog összegyűlni a július közepére időzített fesztiválra, mivel a sátorhelyek pillanatok alatt gazdára találtak. Később a szervezőknek újabb területeket kellett e célra kijelölniük. A főszervező az idén is a Vidéki Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (Vidifisz) volt, de a rendezvény nagyságára való tekintettel partnerként bevonta a Margittai Ifjak Körét (MIK), a Pro Folk Egyesületet, a Monospetri Közösségfejlesztési Egyesületet (MOKE) és az Árpádi Ifjúsági Szervezetet (Árpisz) is. Szakmai partnerük a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének (Rodosz) Bihar megyei szervezete és a Rákóczi Szövetség volt. A partnerek bevonásával bővültek a pályázati lehetőségek, a szervezés terhei pedig megoszlottak. Saját bevételből ugyanis lehetetlen lenne ilyen színvonalas fesztivált megszervezni és főként igazán neves előadókat és DJ-ket meghívni. A civil szervezeteken keresztül a Bihar Megyei Tanács 100 ezer lejjel támogatta a rendezvényt, melynek teljes költségvetése 195 ezer lej volt. Magyarán szólva a költségek több mint a felét a megyei önkormányzat állta. Tehette ezt azért, mert magyar a megyei elnök. A különbözetet pályázati pénzből és saját bevételből fedezték.

Pénteken délelőttre időzítették a hivatalos megnyitót, ezen részt vett többek között Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Cseke Attila szenátor, Bihar megyei RMDSZ-elnök, Szabó Ödön képviselő, a szövetség megyei ügyvezető elnöke, valamint Szabó József megyemenedzser, Pocsaly Zoltán margittai polgármester, Demián Zsolt körzeti, illetve Árkosi Antal helyi RMDSZ-elnök. Jelen voltak továbbá a környező települések magyar polgármesterei vagy alpolgármesterei, velük a megnyitó után a szövetségi elnök az egyik sátorban megbeszélést tartott.

A rendezvény másik fő célja a szórakoztatás mellett a közösségépítés volt. Mindennap érdekes és tanulságos szakmai előadások hangzottak el, ezek hasznos tanácsokkal, esetenként jövőképpel látták el a fiatalokat. Az első két előadást Kelemen Hunor és Cseke Attila tartotta igen szép számú érdeklődő előtt. A moderátor Szabó Ödön, illetve Demián Zsolt volt.

Szórakozásra volt bőven lehetőség, minden napra jutott legalább két neves fellépő, de kvíz- és ügyességi versenyeken is kipróbálhatták magukat a fiatalok. A tuning show is igen nagy nézőközönséget vonzott. A színes festékpor hintéséből álló Holi Color Party a látványos attrakciók közé tartozott, mindenki azon igyekezett, hogy ő legyen a legszínesebb. Az esti habpartira teljesen megtelt a medence, hiszen a fiatalok minden olyasmit szeretnek, ami eltér a mindennapostól.

Új elemnek számított a fesztiválon a néptánc megjelenése. Kísérletként vették a programba, de olyan nagy sikere lett, hogy létjogosultságot nyert az elkövetkező fesztiválokon. Az ötlet a MOKE-nek köszönhető, a házigazda pedig a monospetri Bábota Néptánccsoport volt. Felállítottak egy folksátrat is, ez adott helyet a néptáncgálának és -oktatásnak, illetve a táncháznak. A szakmai irányítók Sütő Judit és Sütő Szabolcs néptáncoktató-koreográfusok voltak. Az Érmellék elismert néptáncosai léptek színpadra: a Bábota, az érsemjéni Ezüstperje, az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptánccsoport. Anyaországi vendégek is érkeztek: bemutatkozott a derecskei Szivárvány Néptánccsoport a Bürkös népi zenekar kíséretében, a debreceni Atyafiak népi zenekar pedig koncertet adott. E két zenekar húzta a talpalávalót a tánctanításkor és a táncházban is.

Boda Gergő, a Vidifisz elnöke elmondta, hogy szervezőként elégedettek, minden szempontból sikeresnek ítélik az idei Szabadság Fesztet. Nyilvántartásuk szerint a négy nap alatt 7000 fiatal vett részt a fesztiválon és szórakozott együtt nagyon fegyelmezetten és kulturáltan. Céljuk elérni a 10 000 fős részvételt; az előjelek szerint minden esélyük meg is van rá.