Kézművesek táboroztak a kultúrházban

A hagyományokhoz hűen a nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör égisze alatt idén is megrendezték a gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendő kézművestábort.

Az immár évek óta rendszeresen megtartott rendezvény iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés, az ügyes kezű fiatalok most is megismerkedhettek a legszebb népi kézműves technikákkal. Az idei tábornak a Zilahy Lajos Művelődési Ház adott otthont, ide várták július elején mindazokat az érdeklődő gyermekeket, akik szerették volna kipróbálni az érdekes foglalkozásokat, hozzáértő oktatók és vállalkozó kedvű önkéntes segítők vezetésével.

A nagyszalontai kisdiákok mellett a testvérvárosból, Csepelről is érkezett 13 vendég a programra, hogy közösen tanuljanak, szórakozzanak a hajdúváros fiataljaival. A gyerekek megismerkedhettek az üvegfestés, a fafaragás, az agyagozás, a szalma- és csuhéfonás, a gyöngyszövés, a mézeskalács- és kispárnakészítés fogásaival, hogy csak néhányat említsünk a tucatnyi tevékenység közül.

A megnyitón izgatott gyereksereg vette birtokba a kultúrház nagytermét, ismerkedtek az oktatókkal, barátkoztak a diáktársakkal, egyszóval felfedezték a tábort. Az első beszélgetések, játékok után a zsivaj lassan elcsendesedett, és Bondár Hajnalka körvezető köszöntötte a táborozókat. A programok, tudnivalók ismertetése után dr. Lőrincz Ottó kanonok áldotta meg a tábort s annak minden résztvevőjét, eredményes munkát kívánva mindenkinek.

Ezután kezdetét vette a kézműves munka, a gyerekek óriási lelkesedéssel fűztek gyöngyöt, vidáman festettek, mézeskalácsot készítettek, fontak, faragtak. Olyannyira jól érezték magukat, hogy még az uzsonna idejére is nehezen szakadtak el a munkaasztaloktól. A tartalmas táborban mindenki megtalálhatta a kedvére való elfoglaltságot, a szervezők programok tárházával szórakoztatták a gyerkőcöket.

Az egyhetes rendezvény végén kiállítás-megnyitóval egybekötött táborzárót tartottak, ekkor bárki megtekinthette a gyermekek munkáit. Minden kis táborozó egy-egy érdemoklevelet kapott példás munkája elismeréseként, a legjobbak pedig különdíjként még egy-egy pólót is hazavihettek. Kicsik és nagyok egyaránt hálásan mondtak köszönetet Fekete Máriának, a kézműveskör korábbi vezetőjének, aki tavaly év végén egészségi gondjai miatt adta át a stafétabotot egykori tanítványának, Bondár Hajnalkának. A kör lelkes és ügyes új vezetője egy kis ajándékkal köszönte meg mentorának a sok segítséget és tanítást, melynek révén most a nagyszalontai kézműves gyermekeket szolgálhatja.