Balesetmentes bringázásért táboroztak

Fiatalok számára szervezett kerékpáros tábort Székelyhídon július második felében a Pro Bikers Egyesület a városi önkormányzat és a Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség támogatásával. Az oktatók Budapestről érkeztek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az utóbbi években térségünkben is egyre közkedveltebb közlekedési eszköz a bicikli. Népszerűsítésére több programot szerveztek már eddig is Bihar megyében. Viszont két nagy gonddal mindenképpen számolni kell: a kerékpárutak hiányával és a bringások gyér felkészültségével. Ez utóbbi kétféleképpen nyilvánulhat meg: egyrészt a közlekedők egy része nem uralja tökéletesen, mindenféle helyzetben a járművet, másrészt sokan nincsenek tisztában a közlekedési szabályokkal. E hiányosságok pótlását már kora gyermekkorban illene elkezdeni, hogy elkerülhetők legyenek a gyakori biciklis balesetek. Ezt a feladatot vállalták a budapesti Bringa Akadémia munkatársai, akik három napon keresztül oktatták a székelyhídi apróságokat a kerékpározás szabályaira, technikai fortélyaira.

Abelovszky Tamás, a Bringa Akadémia programvezetője elmondta, céljuk a gyakorlati és elméleti ismeretek átadása, a közlekedési szabályok ismertetése. Olyan játékos készségfejlesztő feladatokat végeztettek a fiatalokkal, amelyek segítségével, anélkül hogy tudatában lettek volna, egyre magabiztosabban kerékpároztak. A székelyhídi gyermekek nagyon ügyesek, sokkal jobban haladtak velük, mint általában a nyári táboraikba jelentkező gyermekekkel – értékelt a programvezető.

Imecs Hunor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány programfelelőse a rendezvényt lebonyolító magyarországi egyesület társszervezetének, az erdélyi Velo Akadémiának a képviseletében Marosvásárhelyről érkezett a székelyhídi táborba. Kapcsolatuk az anyaországiakkal 2015-ben kezdődött, amikor is mentorképzésre kaptak meghívást. Jelenleg egy Erasmus+ közös program lebonyolításában vesznek részt, 2018-ban fejeződik majd be. Míg Magyarországon kisebb gyermekeket is oktatnak, addig Romániában a közlekedési törvénykönyvnek megfelelően csak 14 év felettieket vonnak be a táborba. Sikerült néhány hazai iskolába is „betörniük”, azokban a következő tanévtől a kerékpározás oktatása alternatív tantárgy lesz IX.-ben.

A magyar kormány megkülönböztetett figyelmet fordít a mozgáskultúra fejlesztésére, ezen belül pedig a biciklizés népszerűsítését anyagilag is támogatja, jelentős összegeket költve kerékpárutak építésére – ezt már Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos sorolta. Épp Erdélyben tartózkodva villámlátogatást tett a székelyhídi táborban. Elmondta, hogy céljuk a számítógép nyújtotta virtuális élmények helyett valóságost kínálni a fiataloknak. Magyarországon azt szeretnék elérni, hogy kötelező KRESZ-oktatást vezessenek be az iskolákban, hisz a közúti kerékpározás csak korhatárhoz kötött, az elméleti ismereteket nem méri fel senki. A kormánybiztos örömmel újságolta, hogy kezdeményezésükre Brüsszelben nemrég elfogadták az Ausztriát és Magyarországot átszelő, Debrecenben véget érő kerékpárút megépítését. Ennek meghosszabbítását szeretnék elérni Románia területén is, az Érmelléken áthaladva Székelyföld érintésével akár a Fekete-tengerig.