Várad nem kér a megye segítségéből

Nem kell az Ilie Bolojan vezette váradi önkormányzatnak a Bihar Megyei Tanács, illetve az annak hatáskörébe tartozó Körösvidéki Múzeum segítsége a nagyváradi Teleki (ma Primăriei) utcai zsinagóga zsidó múzeummá alakításához.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A váradi zsidó múzeum kialakításának története 2010-be nyúlik vissza, emlékeztetett Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök a múlt hónapi sajtóértekezletén. Elmondta, hogy a váradi polgármester visszautasította mindhárom javaslatukat, és levélben tudatta: önállóan szándékszik kialakítani a jövendő múzeumot.

A megyei önkormányzat a következőket javasolta: a váradi önkormányzat tegye rendbe az épületet, a megyei tanács pedig a Körösvidéki Múzeum segítségével berendezi a kiállítást, illetve fedezi a működési költségeket; a megyei önkormányzat elvégzi a külső felújítást, berendezi a tárlatot, és fedezi a működési költségeket; a megye megvásárolja az épületet, és úgy hozza létre a kiállítást.

Pásztor közölte, e javaslatok ellenére a városházától június 19-én kapott átiratban az áll, hogy a polgármester sajnálattal veszi tudomásul, hogy a megyei tanács „nem kíván része lenni” a váradi és megyei önkormányzat és a Nagyváradi Zsidó Hitközség közötti protokollumnak, s a váradi önkormányzat önállóan alakítja ki a majdani múzeumot. Erre a célra a július végi tanácsülésen a többségi liberális frakció meg is szavazott 439 440 lejt (áfa nélkül) az idénre. Ebből az épületet teszik rendbe, illetve a közmű-hálózatát, a berendezés a következő évre marad.