Ellenőrzik a farmokat

Megkezdték azoknak a gazdaságoknak az ellenőrzését, melyeknek tulajdonosai egységes területalapú támogatási kérelmet nyújtottak be, tudatta a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltsége. Biharban idén összesen 501 gazdaságot vizsgálnak meg a helyszínen, 4878-at pedig távérzékeléssel. Az ellenőrzések során azt nézik meg, hogy a gazda valós adatokat tüntetett-e fel támogatási kérelmében, például a parcellák méretét és határait, a termesztett növényfajokat, a környezetvédelmi előírások betartását stb.

A támogatásokra azok jogosultak, akiknek legalább egyhektáros egybefüggő, illetve 0,3 hektárosnál nem kisebb parcellákból álló szántóföldjük van, a szőlészetek, gyümölcsösök, faiskolák stb. esetében pedig a percellák területe legalább 0,1 hektár. A területalapú támogatás mellett a biogazdálkodásra áttérőket, illetve a vidékfejlesztést segítő agrártámogatások kifizetésének jogosultjait is ellenőrzik.

A kifizetési ügynökség Bihar megyei kirendeltségének igazgatója, Florian Pavel arra kéri az érintett gazdálkodókat, hogy jelenjenek meg az ellenőrzésre kijelölt földterületen a megadott időpontban, ugyanis az egyes előírások betartásának vizsgálatakor a jelenlétükre szükség van.

F. N. L.