Templomukat újítják a gálospetriek

A gálospetri református istenháza egy magaslaton áll, több méterrel lejjebb mélyen húzódó út veszi körül. Azt hinné az ember, hogy mesterséges halomra építkeztek eleink, de nem, az utat vájták mélyedéssé. A gyülekezet a nyarat templomrenoválásra szánta.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Levert vakolat, helyükről kiszedett ajtók fogadtak Gálospetriben a református templomban. A szűk templomkertben a vasbeton elemek, a többautónyi zsákos vakolóanyag nagy munkát sejtet. Balla Sándor lelkipásztort kérdeztük ennek mibenlétéről.

– Külső felújításba kezdtünk, de valójában ez többet jelent a vakolatfelvitelnél, hisz a falak is repedeznek, így ezt a folyamatot is meg kell állítanunk. Masszív vasháló kerül körbe a falakra, emellett ajtó- és ablakcserét is terveztünk. Az új ajtók már megérkeztek. Miután kibontottuk a régi bejáratot, egy újabb nehézséggel találtuk szembe magunkat: a szemöldökfák nagyon elavultak, úgy tűnik, hogy bontott anyagból kerültek ki annak idején. A templom egy szűk magaslaton helyezkedik el, arra is gondoltunk, hogy statikai probléma miatt repedeznek a falak. Szakembereket hívtunk vizsgálódni, ők hat méter mélyről vettek talajmintát, s ebből megállapították, hogy a vízelvezető-rendszer okozott gondot, a csatornákon lefolyó esővíz áztatta a templom négy sarkát, ahol aztán engedtek a falak.

– Mennyi az értéke ennek a beruházásnak, illetve miből tudják finanszírozni?

– Száztízezer lej körüli költséggel számolunk, és az egyházközségnek természetben vissza nem adott, mintegy 20 hektár föld után járó pénzbeli kárpótlásból fogjuk kifizetni.

– Ha már a templomban vagyunk, kérjük, egy kis templomtörténettel is szolgáljon olvasóinknak!

– A gálospetri istenházáról az első feljegyzés 1604-ből származik. Az egy korábbi templom volt, a katolikusoktól örökölték meg őseink, de 1834 októberében egy földrengés után összedőlt. Ennek következtében két évtizedig nem volt saját imahelyük az itteni reformátusoknak. A szomszédos iskola udvarán, egy sátorban tartották az istentiszteleteket. A jelenlegi templom alapkövét 1854-ben rakták le, és hat év múlva, Fazekas Mihály lelkipásztorsága idején lett kész.

– A belső tér rendbe van téve, frissen meszeltek a falak, jó állapotban vannak a padok. Mikor volt itt legutóbb felújítás?

– Igen, jól látja, kilenc évvel ezelőtt, Szabó Zsolt lelkipásztorsága idején történt. Akkor a templombelsőt renoválták, a vakolatot teljesen leverték, a mennyezetet is felújították.

– Immár hatodik éve szolgál Gálospetriben. Mekkora lélekszámú gyülekezet pásztorolása bízatott önre?

– Jelenleg 420 körül vagyunk. Örömmel mondhatom, hogy több mint húsz úgymond csellengő zárkózott fel a közösséghez az utóbbi évek során. Ebbe a munkába a feleségem is bekapcsolódik, már amennyire két kiskorú gyermekünk nevelése mellett idejéből futja.

– Mikor végeznek a mostani munkálatokkal, hogy eljöhessünk ismét Gálospetribe egy hálaadó istentiszteletre?

– Reméljük, Isten áldásával ősz végére a templom is új köntösbe lesz öltöztetve.