Kaláka-koncert volt a hajdúvárosban

A nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület szervezésében a hétvégén a Zilahy Lajos Művelődési Házban köszönthették a hajdúvárosiak a Kaláka együttest. Az Arany János születésének 200. évfordulójára összeállított műsorukat adták elő.

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel, Radványi Balázs, Becze Gábor, illetve az együttes korábbi tagja, Huzella Péter verseket énekelnek, és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. A Kaláka együttes 2000. március 15-én, fennállásának 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat.

A Kaláka együttes tagjai a koncert előtt tettek egy sétát Nagyszalontán, többek közt megnézték a Csonkatornyot. Este pedig Arany szebbnél szebb megzenésített verseit hallhatta a közönség, többek közt a Családi kör, az Írószobám, A walesi bárdok című műveit is. A koncerten sok érdeklődő vett részt minden korosztályból, és végig nagyon jó hangulatban telt az este. Minden dalt vastapssal köszönt meg a közönség. Az előadóest végén a gyerekek számára is elhangzott egy kedves dal, Kányádi Sándor: Három székláb című versét hallhatta a publikum, nagyon vidám formában megzenésítve.