Hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválja Váradon

Tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója. A vándorfesztivál házigazdája ezúttal október 12–15. között a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

„Öt évvel ezelőtt, 2012-ben az EHTET és az Interetnikai Színházi Fesztivál adtak lendületet a társulatainknak, hogy évről évre magas szakmai színvonalú fesztiválokat hozzanak létre, így nagy öröm számunkra, hogy ennyi idő után ismét mi lehetünk a házigazdái ennek a rangos eseménynek” – kezdte az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót Czvikker Katalin, majd hozzáfűzte: „Újdonság, hogy idén a nemrég alakult Magyar Színházi Szövetség szervezésében, a Magyar Színháztechnikai Szövetség szakmai felügyelete alatt színpadtechnikai továbbképzésre hívtunk minden erdélyi színházat és táncegyüttest”.
„Az EHTET az egyetlen olyan rendezvény, amely az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes közös fórumaként lehetőséget biztosít a térség táncművészeti szakembereinek találkozására, ugyanakkor alkalmat teremt arra, hogy az egyes együttesek megismerjék egymás munkáját, illetve hogy a házigazda város nézői is megismerkedhessenek a táncos szakma sokszínűségével” – summázta Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője a fesztivál célját.
Az EHTET négy napja alatt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, az Udvarhely Táncműhely, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes hat produkcióját láthatja a közönség, köztük gyermek- és felnőttelőadásokat egyaránt, a fesztivál utolsó napján pedig közös táncgála zárja a fesztivált. Az előadásokon kívül szakmai továbbképzésre, kerekasztal-beszélgetésekre, tárlatnyitóra, illetve koncertre is sor kerül.
Az EHTET szakmai hozzászólói a kárpát-medencei táncos és színházi szakma jeles képviselői: Mezei Kinga újvidéki rendező, Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd) szólistája, Kútszegi Csaba és Hegedűs Sándor tánckritikus, illetve Dobre Kóthay Judit Jászai- és UNITER-díjas díszlet- és jelmeztervező.
A fesztivál idejére 25 lejes, három előadásra érvényesíthető fesztiválbérletet, 15 lejes felnőtt, valamint kedvezményes, 10 lejes diák- és nyugdíjasjegyeket ajánlanak a szervezők. Jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve hétvégenként az előadások előtt egy órával), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.
Az esemény társszervezői a Romániai Magyar Néptáncegyesület, a Szigligeti Tanoda Egyesület, illetve a Szigligeti Alapítvány. A fesztivált a Bihar Megyei Tanács támogatja. A fesztivál programja a FestivApp applikáció segítségével okostelefonokon is böngészhető.

A fesztivál programja

Október 12., csütörtök 18 óra, Szigligeti Színház, nagyterem
Barbárok
rendező: Györfi Csaba
Nagyvárad Táncegyüttes

Október 13., péntek 11 óra, Szigligeti Színház, nagyterem
Szép Palkó
r.: Varga János
Maros Művészegyüttes

Október 13., péntek 18 óra, Szigligeti Színház, nagyterem
Mundruc
r.: Könczei Árpád
Háromszék Táncegyüttes

Október 14., szombat 11 óra, Szigligeti Színház, nagyterem
Pöttöm Palkó
r.: Ivácson László
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Október 14., szombat 18 óra, Szigligeti Színház, nagyterem
Apám tánca
r.: Könczei Árpád
Udvarhely Táncműhely

Október 15., vasárnap 19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem
EHTET gála – az öt hivatásos magyar néptáncegyüttes közreműködésével

Kísérőprogramok:

Október 12., csütörtök 16.30 óra, Szigligeti Stúdió, fehér terem
EHTET nézd meg! – Tőkés Imola kiállításának megnyitója

Október 12., csütörtök 22 óra, Moszkva Kávéház
Táncház, folkkocsma

Október 13., péntek 22 óra, Moszkva Kávéház
Cári Tibor és a Soroglya zenekar koncertje

Október 14., szombat 22 óra, Szigligeti Stúdió, fehér terem
Táncház