Filmtettfeszt Nagyváradon

Október 13–15. között tartják meg Nagyváradon a 17. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle elnevezésű rendezvényt a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében. Az esemény színhelye a Partiumi Keresztény Egyetem Sulyok István utca 14–16. szám alatti épületének amfiteátruma.

A Filmtett folyóirat „születésnapi rendezvényeként” Kolozsváron megalapított Filmtettfeszt első kiadását 2001-ben szervezték meg. A rendezvény célja, hogy friss magyar filmeket vetítsenek le a közönségnek – olyan alkotásokat válogatva, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot akarnak biztosítani az erdélyi filmesek munkáinak. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősítették a program erdélyi vonulatát is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerülnek.
A Filmtettfeszt 2011-ben kilépett Kolozsvárról: a Metrion Egyesület segítségével egy napra Nagyváradra is átköltözött. A Körös-parti városban azóta is minden évben megszervezik a rendezvényt, sőt többnaposra bővült. 2012-ben nagyszebeni és székelyudvarhelyi helyszínek is csatlakoztak, 2013-ban hét, 2015 óta pedig összesen 12 erdélyi városban szervezik meg a Filmtettfesztet.

A 17. Filmtettfeszt nagyváradi programja a következő:

Október 13., péntek

10 óra: Vetítés gyermekeknek – Egy kupac kufli
Animációs műhely gyerekeknek

11.30: Vetítés gyermekeknek – Egy kupac kufli
Animációs műhely gyerekeknek

16 óra: Filmgalopp 1 – Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye

17.30: Filmgalopp 2 – Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye

19 óra: Nagyjátékfilm: Tiszeker Dániel: Sohavégetnemérős

20.45: Nagyjátékfilm: Madarász Isti: Hurok


Október 14., szombat

16 órra: A 16. Filmtett Workshop filmjei

17.15: Filmgalopp 3 – Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye

18.30: Nagyjátékfilm: Gigor Attila: Kút

20.15: Nagyjátékfilm: Till Attila: Tiszta szívvel


Október 15., vasárnap

16 óra: Magyar rövidek

17.30: Nagyjátékfilm: Kostyál Márk: Kojot

20 óra: Nagyjátékfilm: Sopsits Árpád: A martfűi rém