Egymillió csillag, gyermekek imája, tárlatnyitó, hangverseny, bérmálás

A római és a görögkatolikus karitász szeretettel meghív mindenkit, hogy a szegénység elleni küzdelem világnapján, október 17-én, kedden 18 órától az Egymillió csillag elnevezésű rendezvényen egy közös imával, egy mécses szimbolikus meggyújtásával fejezze ki együttérzését a nélkülöző, társadalmi kirekesztettségben élő embertársai iránt. Az érdeklődőket a nagyváradi Szent László téren, a Zöldfa (Vasile Alecsandi) utca bejáratánál várják, felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Egymillió gyermek imája a békéért

2005-ben Caracasban született az Egymillió gyermek együtt imádkozik az egységért és a békéért nevet viselő kezdeményezés, amelynek lényege, hogy egymillió gyermek a világ minden tájáról együtt imádkozzék a világ egységéért és a békéért, célja pedig az, hogy a gyermeki szívekben elültesse azt a vágyat, hogy imádkozzanak minden ember lelki békéjéért, a családok, az országok és az egész világ egységéért és békéjéért. Október 18-án, szerdán 9 órakor a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum IV–XII. osztályos diákjai a székesegyházban, az elemisták a tanintézet kápolnájában fognak imádkozni a békéért, egységért.

Tárlatnyitó a püspöki palotában

Október 18-án, szerdán 17 órakor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kiállításmegnyitóra hív mindenkit a püspöki palota dísztermébe. Athleta patriaecímmel a kun legyőzésének erdélyi falképábrázolásaiból készült válogatás, amely Magyari Hunor fotós munkáiból valósult meg. A megnyitó előtt Böcskei László megyés püspök a Szent László-év aranyozott emlékérmével nagyrabecsülését fogja kifejezni azon személyek és intézmények iránt, akik/amelyek sokak véleménye szerint kitartóan munkálkodnak Szent László örökségének megőrzéséért és továbbadásáért.

Közösségi ház megáldása Hegyköztótteleken

Október 21-én, szombaton 11 órakor Böcskei László megyés püspök szentmisét mutat be a hegyköztótteleki római katolikus templomban, majd megáldja a plébánia felújított épületét.

Bérmálás a székesegyházban

A nagyvárad-őssi plébániatemplomban zajló munkálatok miatt október 22-én, vasárnap a nagyváradi székesegyházbana 11.30 órakor kezdődő szentmisén részesül a bérmálás szentségében az az öt nagyváradi-őssi fiatal, akiket Láber Ferenc plébános készített fel. A szentmisét bemutatja Böcskei László megyés püspök.

Hangverseny a püspöki palotában

A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség október 22-én, vasárnap 19 órától hangversenyre invitálja a zenebarát közönséget a püspöki palota dísztermébe. Közreműködik a Haydn Barytontrio Budapest. Az érdeklődők J. Haydn, A. Neumann, W. A. Mozart, J. Burgksteiner, Esterházy Pál, L. Tomasini és A. Lidl baryton gambára írt műveiből hallhatnak válogatást. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A belépés díjtalan.

Szentségimádás

Október negyedik vasárnapján, 22-én a Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában lesz a híveknek lehetőségük az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.