Sikeres táncfesztivált zárt a Szigligeti Színház

Teltházas közönség előtt búcsúzott a XIII. EHTET - Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója: a hat felnőtt- és gyermekelőadást, színháztechnikai és alkotói workshopot, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket, tárlatnyitót, koncertet, illetve táncházakat magába foglaló négynapos rendezvény házigazdája a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese volt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Október 15-én az öt erdélyi magyar hivatásos táncegyüttes közreműködésével létrejött gálaesttel zárult a XIII. EHTET. Záróbeszédében Pásztor Sándor, a főtámogató Bihar Megyei Tanács elnöke köszönetét fejezte ki a Nagyváradon vendégeskedő művészeknek, illetve a közönségnek, ugyanakkor biztosította a szervezőket és a nézőket egyaránt, hogy az általa vezetett intézmény támogatja és a jövőben is támogatni fogja az ilyen és ehhez hasonló értékes kezdeményezéseket.
Kútszegi Csaba balettművész, író, tánckritikus a szakmai hozzászólók nevében értékelte a fesztivál négy napját. „Abban mindenki egyetértett, hogy a néptáncegyüttesek jövőjének kulcskérdése, hogy miként tudják a népdal- és néptáncörökséget színházi szempontból is izgalmassá, aktuálissá tenni” – foglalta össze a szakmai beszélgetések tanulságát. Hozzátette: „Jó látni, hogy az erdélyi táncegyüttesek egyre merészebben kísérleteznek és mozdulnak el más műfajok felé is”.
Az est folyamán az egyes táncegyüttesek egy-egy koreográfiával mutatkoztak be. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Hegyen innen, hegyen túl című műsorából hozott részleteket a gálára, mely produkcióban a hegyen inneni csíki székelyek és a hegyen túli gyimesi csángók színes világa elevenedett meg.  A produkció koreográfusai az együttes táncosai, Péter László és Antal Zsolt. A zenei kíséretről Mihó Attila és zenészbarátai gondoskodtak. Ezután a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar Nagysajói emlékek című produkciója következett, amelynek koreográfiáját Kádár Ignác és Nagypál Anett jegyezte. Harmadikként a Nagyvárad Táncegyüttes mutatta be legújabb koreográfiáját, a Liszt Ferenc azonos című zeneművére komponált Danse macabre című táncszimfóniáját, amelyet Györfi Csaba koreografált. Az est hátralevő részében az Udvarhely Néptáncműhely gyimesi (Gondolatok a régiekről - koreográfus Sára Ferenc, zene Molnár Szabolcs, Román Hunor és Bajna György), a Maros Művészegyüttes pedig mezőmadarasi táncokkal lépett színpadra (koreográfus: Varga János).
Az egyes produkciókat követően Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, valamint Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója adta át a részt vevő táncegyüttesek vezetőinek a Jankó Szép Noémi által tervezett emlékplaketteket, továbbá a táncegyüttesek közös misszióját, ám eltérő útjait szimbolizáló, a Nagyvárad Táncegyüttes sokoldalú táncosa, Tőkés Imola által készített festményinstallációkat, valamint Szőnyi József pincészetének borait.
A XIII. EHTET társszervezői a Szigligeti Tanoda Egyesület, illetve a Szigligeti Alapítvány voltak. Főtámogató a Bihar Megyei Tanács, illetve az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala. Az eseményt a Magyar Művészeti Akadémia, az Europrint, a Tehnoprint, Pető Dalma városi tanácsos, illetve a Constructorul Sălard, a Kész Építő és a Novambient támogatta.

(Fotó: Oláh Gergő)