A Szigligeti Társulat az Országos Színházi Fesztiválon

Október 20-án, pénteken kezdődik és 30-án ér véget a romániai színházi szakma egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Fesztivál. A Bukarestben megrendezendő seregszemle tíz napja alatt 40 romániai társulat előadásai mellett összművészeti események, könyvbemutatók, valamint három nemzetközi produkció – a moszkvai Nemzetek Színháza Hamlet/Collage, a francia Ballet Preljocaj Rómeó és Júlia, valamint Vincent Huguet rendező és Chris Gandois koregográfus Élj, csak bármi legyen (Barbara) című bemutatói – is helyet kaptak.
A rangos fesztiválon először szerepel a nagyváradi Szigligeti Társulat, amely október 28-án a fővárosi Odeon Színház Majestic Termében mutatja be Joël Pommerat kortárs francia színházi alkotó Az én kis hűtőkamrám című előadását. A produkciót Theodor Cristian Popescu rendezte, látványtervezője pedig az országos elismertségnek örvendő fiatal építész-látványtervező, Irina Moscu. Az előadásról Marina Constantinescu, a fesztivál igazgatója és válogatója ezt mondta: „Egy nagyon érzékeny és emberi szöveg rendkívüli színreviteléről van szó, és nagy örömömre szolgált, hogy egy tehetséges és erős társulatot láthattam játszani”.
A fesztiválra összesen öt erdélyi magyar társulat kapott meghívást, a már említett váradi turpp mellett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.