Arany-busz járt Nagyszalontán

Az Arany-emlékév alkalmából különleges mozgó kiállítást álmodott autóbuszba a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetősége. Arany János születésének 200. évfordulója adta az apropót.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Korábban már három alkalommal állított össze utazó, autóbuszban berendezett tárlatot a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum. Bejárta az országot a Nyugat 100 kiállítás, és fel lehetett szállni a Nyelvet öltünk!, valamint az Erkel Ferenc és a romantika kora című járatokra is. A mostani, 200-as jelzésű Arany-busz egy olyan átalakított, kívülről a Toldi képregényváltozatába burkolt jármű, amely egy éven át járja Magyarországot és az anyaországon kívüli magyarlakta vidékeket. A körút során augusztus elején Nagyszalontára, Arany János szülővárosába érkezett a nem mindennapi kiállítás, és csodálattal fedezték fel a hajdúvárosiak is.

A református templom előtti parkolóban pihent meg az Arany-busz, ide várták három napon át az érdeklődőket, hogy más köntösben ismerhessék meg Arany János életművét, életét, költészetének legjelentősebb műveit. Az autóbuszban berendezett tárlaton helyet kaptak képek, relikviamásolatok, a kiállítás egyediségét hang- és filmfelvételek hangsúlyozták, ezek révén a látogatók számára a különleges látványvilág mellett a különböző szövegek értelmezése is egyfajta szórakoztató folyamattá vált.

Az érdeklődők nyomon követhették Arany életútjának fontosabb eseményeit, azokat egyéb történelmi és irodalomtörténeti eseményekkel párhuzamba helyezve. Például megtudhatták, hogy 1846-ban, a Toldi megírásának évében megnyílt az első magyarországi vasútvonal, és Thackeray írni kezdte a Hiúság vására című regényét. A kiállítás rávilágított emellett Arany és a zene kapcsolatára, és kiderült, hogy a költő kedvtelésből komponált is. Az interaktív tárlaton felcsendültek Arany megzenésített művei világzenei, dzsessz- és rap-feldolgozásban.

A kiállítás megtekintése után a busz melletti pihenőben a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a Toldi erőjátékot, és próbára tehették irodalmi ismereteiket egy kvízjátékban, melynek során a nyelvhasználatból már kikopott kifejezések mai megfelelőit kellett kiválasztaniuk a három lehetséges megfejtés közül. Lehetőség volt továbbá Arany-köteteket lapozgatni, szójátékokat játszani, és kipróbálhatták az érdeklődők a petrencés rúd tartását és a malomkőemelést is.

A tárlatot kísérő szakemberek kérdésünkre elmondták, hogy a nagyszalontai tartózkodás három napja alatt a kiállítást több mint 350 érdeklődő látogatta meg. Az Arany-busz Nagyszalontáról Szatmárnémetibe gurult tovább, majd két héten át Kolozsváron várta a látogatókat.