Szalacson ismét fellobbant a lármafa

Még a kánikula enyhülése előtt, augusztus első hétvégéjén rendezték meg a 21. szalacsi falunapokat. A háromnapos esemény minden korosztályt megmozgatott.

Az idei falunapok péntek délutáni felvezetőjeként előbb tájházbemutatót tartottak, majd a nagyburgai pincesoron folytatódott a nótázással, koccintással egybekötött italmustra. A nap látványossága volt még a település fölött keringő motoros siklóernyő, amint nemzeti színű füstcsíkot eregetett maga után.

Az eddigi szokásokhoz híven másnap a település szélén lévő lármafánál tartották az ünnepélyes megnyitót. Elsőként Horváth Béla polgármester, majd Szabó Zsolt helyi református lelkész, illetve a falu római katolikus plébánosa, Scheck László szólt az egybegyűltekhez. A beszédek jelentős része a nemzet fogyatkozásáról szólt, amelynek oka egyrészt a gyermekvállalási kedv megcsappanása, másrészt az elvándorlás. Az elöljáró statisztikával is szolgált: 2011-ben a község lakossága 3036 fő volt, az újabb felmérés szerint csupán 2400-an vannak. A parlagon maradt földek, az elhanyagolt szőlősök is mutatják, hogy több mint 600-an hiányoznak a közösségből. Erre a hiányra figyelmeztet a lángra lobbantott lármafa. Ugyanakkor mindegyik falunap bizonysága annak, hogy vannak még tenni akarók, fiatalok és idősek egyaránt, tehát van élet – fejtette ki gondolatait Horváth Béla.

A szalacsi Református Dalárda szolgálata után megkoszorúzták a faluközpontban lévő háborús emlékművet. Beszédet mondott többek között Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és Kósa Lajos, a magyarországi Rákóczifalva polgármestere; szavalt Bíró Ingrid és Pál Anasztázia, majd a helyi Örökzöld Asszonykórus énekelt, s a helyi cserkészek díszőrséget álltak.

Az ezután következő könnyedebb szórakozást helyi fiatalok mellett a Hegyközcsatárból érkezett Mystic Angel menettánccsoport látványos műsora vezette be. A programok közötti szünetet legtöbben a faluközpontban felállított standoknál töltötték, ahol rengeteg csecsebecse és finomság kínálta magát vásárfiaként, s játéksarok várta a gyerekeket. Az esti órákban hirtelen beborult az ég, így a színpadi fellépések egy része a kultúrotthonban folytatódott.

A vasárnapi programok között egyaránt volt könnyed szórakozás, adrenalinszintet emelő extrém motoros bemutató és egyházi rendezvény, egyebek mellett katolikus búcsú. A 950 éves település történetéről is hallhattak előadásokat az érdeklődők, más-más aspektusból megvilágítva, Mocsár Irén történelemtanár és a debreceni Bulcsú László történész jóvoltából.