Gyógynövény-ábécé (166.) – Varjúmák (Hibiscus trionum L)

A mályvafélék családjába tartozó egyéves gyomnövény. Vetésben, általában kapásnövények között nő, de megtalálható tarlókon, utak mellett is. Vad görögdinnye néven is ismert. Román neve: zămoșiță.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szára gyakran már alul elágazik, hossza elérheti az 50-80 centimétert, szőrös. Az alsó levelek majdnem kerekek, épek vagy csak kevéssé tagoltak, a középső és felső szárlevelek 3-5 karéjúak. A virágok a levelek hónaljában fejlődnek, reggel nyílnak, délben elhervadnak; csészéjük kettős, a külsőt 12 fonalas sallang alkotja, a belsőt 5 hártyás, zöldes csészelevél; 2-3 cm hosszú, sárga, tövén sötétbíborszerű foltot tartalmazó 5 szabad sziromlevélből áll a pártájuk; a porzószálak pirosak, összeforrtak, a bibék gömbölyűek, bíborpirosak vagy majdnem feketék. Toktermése a maradandó, felfújt csésze belsejében alakul ki, éretten 4 részre hasad. A vese alakú magvak hossza kb. 2 mm, feketék, érdes felületűek.

Júniustól szeptemberig virágzik. Gyógyászati célokra a föld feletti részeit gyűjtik a virágzás kezdetekor. Flavonoidokat és nyálkát tartalmaz, vizelethajtónak használják. Vesemedence-gyulladás, húgyhólyaggyulladás kiegészítő kezelésére javallt. A kisméretű vesekövek kiürítését is elősegíti.

Teához 5 g (egy kávéskanálnyi) drogot 2 dl vízzel leforrázunk, 3 percig forraljuk, negyedóra múlva leszűrjük. Minél kevesebb cukorral fogyasztandó a főétkezések előtt egy órával, reggel lehetőleg éhgyomorra. Társítható cseresznyeszárral vagy kukoricabajusszal. Hosszan tartó kezelésre alkalmas, de ügyelni kell arra, hogy ne tartalmazzon sok termést.