A magyar nyelv napja Nagyszalontán

A magyar országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, hogy a figyelmet ráirányítsa a szellemi-kulturális örökségünk alapját jelentő anyanyelvünkre. November 13. meghatározó dátum a magyar nyelv történetében, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt. A magyar nyelv napján közös kulturális programokra készülnek szerte a magyarok lakta tájakon.

Nagyszalontán november 13-án, hétfőn nagy közös versmondással indul nap: az óvodások a budapesti Országházban szervezett ünnepségre jelentkeznek be, élő közvetítéssel. Tamkó Sirató Károly, Kiss Dénes, Bella István, Fecske Csaba és Darázs Endre verseit szavalják el, egy időben az ország más részeiből csatlakozott társaikkal. Egy diákcsapat Arany János: A legszebb virág című versét szavalja a debreceni diáksereggel egyszerre.

Szintén ezen a napon nyílik meg az Arany-palota nagygalériájában a Jártam a jelenben, éltem a jövőben című időszakos kiállítás. Ez részben a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, részben a nagyszalontai Arany-emlékmúzeum kollekciójából készült, s a Csonkatorony renoválása idején lesz látható.

Délután a Magyar Házban 18 órai kezdettel levetítik a Varadinum Film Alapítvány dokumentumfilmjét Dánielisz Endre helytörténészről, a címe: Lépteim nyomában. A filmet a nagyszalontaiak láthatják először, a későbbiekben tévécsatornák tűzik majd műsorukra. Az est második részében az Arany-emlékév könyvkiadványait láthatja a közönség. Ezek között kiemelkedő az a pár napja megjelent, magas minőségű, CD-melléklettel ellátott kötet, amely Arany János és Kodály Zoltán kapcsolatát dolgozza fel.

A magyar nyelv napi rendezvényekre minden érdeklődőt szeretettel vár a szervező Arany János Művelődési Egyesület.