Parti Nagy Lajos-est a Könyvmaratonon

November 24-én, pénteken 19 órakor a Darvas–La Roche-házban lesz Parti Nagy Lajos író, költő, drámaíró, szerkesztő, kritikus estje a IX. Nagyváradi Könyvmaraton keretében. Az íróval Kőrössi P. József beszélget. Réz Pál és Parti Nagy Lajos Bokáig pezsgőben című hangos memoárjából Hajdu Géza színművész olvas fel részleteket.
Valódi irodalmi csemege Réz Pál és Parti Nagy Lajos könyve, a Bokáig pezsgőben. Réz Pál 1952-től volt a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, majd 25 éven át a Holmi folyóirat főszerkesztője. A Bokáig pezsgőben nem egyszerű élet- és pályarajz, hanem sok anekdotával fűszerezett beszámoló a kortársakról: írókról, költőkről, pályatársakról és barátokról. Szereplői Déry Tibor, Németh László, Illyés Gyula, Tamási Áron, Szabó Lőrinc, Juhász Ferenc, Csurka István, Petri György, Weöres Sándor és sokan mások, akikkel Réz Pál együtt élte át a magyar irodalom egyik aranykorát. A huszonhárom évvel ezelőtt készített rádióinterjú szerkesztett, kibővített és 2015-ben kiegészített szövegét fényképekkel, könyvdedikációkkal illusztrálták. A Magvető Könyvkiadó ezzel a kötettel kezdi meg az 1970-1980-as évek népszerű könyvsorozatának, a Tények és Tanúk új folyamának kiadását.

Részlet a könyvből:

Réz Pál: Minden alkalommal én teremtem meg a múltamat. Tehát ami velem megtörtént, az nincs „valahol”, és nem jön elő parancsszóra, hanem minden alkalommal óriási munka, hogy megteremtsem, és akkor megszületik. (…) Ez a folyamat engem borzasztóan izgat így öregen, és elég sok időt is töltök ezzel a múltmegteremtéssel, és nem nagyon érdekel, hogy valóban úgy volt-e, ahogy megteremtettem.
Parti Nagy Lajos: Tehát a múlt mint fikció?
Réz Pál: Igen, igen. A múlt mint fikció, amelyik azonban mégsem fikció, ugye.