Jubileumi Hajdúhét

Idén immár 15. alkalommal szervezték meg Nagyszalontán a Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok nevet viselő szórakoztató rendezvénysorozatot.

Az egy héten át tartó program minden napja más-más témában kínált rendezvényeket, a hét elején a sport és az egészségmegőrzés került a középpontba, a hét közepén kulturális, irodalmi rendezvényekre várták az érdeklődőket, a hétvége pedig a szórakozásé volt.

Sport és egészség

A hétfői sportnapon ismét megrendezték a tavaly nagy sikert aratott különleges sportvetélkedőket a piactéren. A rendezvény házigazdája Kiri Evelin és Kiri Norbert volt. A Szél Orsolya, Deák Richárd és Kiri Norbert alkotta zsűri hirdette ki a győzteseket. A dobogósok érmet, az első helyezettek egy-egy kupát is hazavihettek, de minden résztvevő dicséretben részesült. A közönség végig biztatta a bátor versenyzőket, akik görkorcsolyázásában, gördeszkázásban és BMX-kerékpározásban mérték össze ügyességüket.

A keddi egészségnapon az RMDSZ helyi szervezetének meghívására az eleki (Magyarország) Életmódközpont munkatársai a Magyar Házban ingyenesen mérték fel az érdeklődők egészségi állapotát. Volt testzsír- és vérnyomásmérés, vizsgálták a tüdőkapacitást és a szívműködést, a jelentkezők érdekes előadásokon, sőt hát-, váll- és nyakmasszázson is részt vehettek, és egészséges ételeket kóstolhattak. Hasznos információk hangzottak el a szívinfarktus megelőzéséről, egészségünk és környezetünk összefüggéseiről, s a foglalkozásokat frissítő torna is színesítette.

A lelki egészség megőrzése érdekében dr. Kádár Annamária gyermekpszichológus, író, tanár tartott előadást szeptember 20-án Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása gyermekkorban címmel. Szülők, pedagógusok előtt fejtette ki, hogy milyen hatalmas erőforrást jelenthet egy gyermek életében, ha ismeri saját történetét, életmeséjét.

Lovagkereszt a díszpolgárnak

A Hajdúhét kulturális napja adott alkalmat a szalontaiaknak arra, hogy tisztelegjenek egy olyan kivételes ember munkássága előtt, akinek a tevékenysége az egész magyar nemzet számára példaértékű. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Dánielisz Endrét, a hajdúváros díszpolgárát a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki. A kitüntetést a Hajdúhéten adták át, egyúttal bemutatták a 92 esztendős Tanár Úr legújabb könyvét is.

A jelölés előzményeit Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke idézte fel, majd Biró Rozália parlamenti képviselő olvasta fel a laudációt. Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja felolvasta a felterjesztés eredményét ismertető határozatot, majd átadta a kitüntetést és a vele járó oklevelet a díjazottnak: „Magyarország köztársasági elnöke Dánielisz Endre irodalomtörténész, pedagógus, a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum volt igazgatója részére, jelentős irodalmi és helytörténeti kutatásai, több évtizedes pedagógusi pályája, valamint gazdag publikációs tevékenysége elismeréseként, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozza.”

A megindító pillanatok után Dánielisz Endre osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. Köszönetet mondott mindazoknak – magyarországi és hazai személyiségeknek –, akik „e váratlan és fölöttébb értékes megtiszteltetésben” részesítették, és háláját fejezte ki Török László polgármesternek, amiért megbízta őt azzal, hogy az Arany-bicentenárium nyitóünnepségén, idén március 2-án bemutassa a hajdúvárosba látogató Áder Jánosnak „az Arany Jánoshoz fűződő szent helyeket”, így személyesen is megismerte a köztársasági elnököt, méghozzá „barátságos, szívélyes emberként”. Elárulta, hogy amióta 1945 őszén tanítóként először munkába állt, Kölcsey Ferenc szavai vezérelték: „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!”(Huszt) „A mögöttem maradó két és fél emberöltő során e kívánalomnak igyekeztem eleget tenni, mit sem gondolva a mai estén felkínált kitüntetésre.”

A Tanár Úr felszólalását követően az ünnepelt legújabb könyvét mutatták be a szerkesztők, Szűcs László és Szilágyi Aladár. Pezsgős koccintás után a szerző dedikálta a Közkinccsé lett a teljes Arany-életmű című kötetet.

Közkívánatra az idei Hajdúhét programjába is bekerült a színházi est. Ez alkalommal a Kalocsai Színház társulata érkezett Nagyszalontára, és az Anconai szerelmesek című zenés komédiát mutatta be, hatalmas sikerrel.

Kolbászfesztivál Madárral

A Zilahy Lajos Művelődési Házban remek hangulatban tekeredtek a kolbászok, szólt a zene, pörgött a tánc, koccantak a pálinkás poharak, minden adott volt a vidám kikapcsolódáshoz. Idén 19 csapat mérte össze kolbászkészítő tudását: a Hivatali Aktakukacok, a szalontai RMDSZ, Török és Csapata, az Arany János Elméleti Líceum, a Romániai Magyar Nyugdíjas Egyesület, a Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, az ADA bútorgyár, az Árpádi Favillások, Sarkad két csapata, a Jász Plaszt Kft., Csepel, Újszalonta, a Dirty Dog Bikers, a Sinka István Kézműves Kör, az Autoflex Kft., a Midesz, a Toldi Néptánccsoport és Köröstárkány válogatottja.

A versenyzők teljesítményét négytagú zsűri értékelte: Erdei Zsolt „Madár” ökölvívó, aki műsorvezetői feladatokat is ellátott, Szabó Ödön parlamenti képviselő, Filep Ferenc lelkipásztor és Szatmári Sándor állatorvos. Az ítészek a kolbász ízén kívül pontozták egyebek mellett az illatát, a külalakját, az összképet, a terítéket és a tálalást is. Bizony nem volt könnyű rangsorolni a finom étkeket, így több megosztott helyezés is született. A 2017-es kolbászfesztiválon harmadik lett három csapat, Köröstárkány, a Jász-Plaszt Kft. és Sarkad, a két második helyezett Csepel és a Sinka István Kézműves Kör, az első helyen pedig az Autoflex Kft. kolbászkészítői végeztek.

A sütés-főzés idején a kultúrház udvarán felállított színpadon kora délutántól pörgött a műsor, helybeli és a környékről érkezett népi, verseny- és sporttáncosok, énekes fellépők követték egymást. Este pedig koncerteken, illetve idén először Szalonta Sound elnevezéssel DJ-fesztiválon szórakozhatott a közönség.

Az Insect együttes lemezbemutató fellépése előtt Török László polgármester egy Bocskai-pecsétet mintázó plakettel köszönte meg a banda frontemberének, Csutak Leventének, hogy tavaly jótékonysági koncerttel segítették az adománygyűjtést egy súlyos beteg helyi fiatal javára.