Nóta és új harang szólt a Fekete-Körös völgyében

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy mennyire fontos a szórványban élő magyarok számára minden közösségi rendezvény. Erőt ad a küzdelmes hétköznapokra, bátorítás, hogy mellettük állnak, nem feledkeznek meg róluk. Ennek fényében állították össze az idei eseménysor programját is annak kigondolói.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szeptember elején ötödik alkalommal megtartott háromnapos eseménysor nyitónapján, pénteken, a hagyományokhoz híven, néptánctalálkozóra került sor Belényesújlakon. A megye különböző részeiből érkezett táncosok pörgették a szoknyát, verték a csizmaszárat. A magyar népviseletbe öltözött közel háromszáz táncos ritka látványosság volt a faluban. A szép hordozói a helyi iskolától indultak a Soroglya zenekar kíséretével egészen a sportpályán felállított szabadtéri színpadig. Becsületükre váljék a helyeiknek a hagyományőrzők fogadása, ellátása, hisz a kis közösség lélekszáma szinte azonos volt a vendégek számával.

A rendezvény megnyitóján megyei politikusaink mellett Mihaela Angela Sabău, Belényesújlak polgármestere is beszédet mondott, szép gesztusként könyvelhető el, hogy magyarul olvasta fel a szórványnapok elnevezését. A színpadi produkciókat Hodgyai Edit, a micskei Görböc néptánccsoport vezetője és Szabó Amália, a helyi Rezgő néptáncegyüttes megálmodója közösen konferálta fel. Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő beszédében egyebek mellett annak fontosságát emelte ki, hogy fiataljaink olyan településeken is felélesztik és ápolják a hagyományokat, ahol azok már feledésbe merültek. Az est betetőzéseként a debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjai ropták a táncot; ők már visszatérő fellépők a szórványban élő magyarság ünnepein.

Szombaton további változatos programokkal várták a közönséget. Már javában rotyogott az ebédnekvaló jókora üstökben a köröstárkányi futballpályán, amikor a szabadtéri színpadon az ünnepélyes megnyitó elkezdődött. Elsőként a falu református lelkipásztora, Sebestyén László Ede mondott áldást a rendezvényre, majd Szabó Ödön rögtönzött beszédében a változatos, hol csepergős, hol napsütéses időjárás és a térség szórványmagyarságának hányatott sorsa, történelme között vont párhuzamot, s reményét fejezte ki, hogy mindig kisüt a nap. Az RMDSZ helyi szervezetének elnöke, Mikló Ernő, valamint Borsi Imre Lóránt, a Szövetség egyik megyei ügyvezető alelnöke egyaránt a helybeliek összetartását, a szervezésben, a közös munkában részt vevőket dicsérte, azokat, akiknek érdeme a háromnapos együttlét megvalósulása.

Mindeközben az égiek is meggondolták magukat, s a közeli várasfenesi műfüves sportpályára érkező focicsapatokat már kellemes napsütés fogadta. Ezúttal ott rendezték meg a XI. Tulipán-kupa Belényesi-medencei selejtezőjét. A csapatokat két csoportba sorolták be, mindegyikből a két legjobb került az elődöntőbe. A bronzmeccsen Magyarremete küzdött Tárkány csapatával, az előbbiek győztek. A bajnokságra benevezett nyolc gárda közül a belényesújlaki bizonyult a legjobbnak, a döntőben 2–1 arányban legyőzte a várasfenesieket. Igazi sportcsemegének számított a ráadásmeccs: a térségbeli RMDSZ-elnökök alkotta csapat a megyei RMDSZ gárdájával állt ki. A jó hangulatú, barátságos mérkőzés a megyeiek 4–3-as győzelmével zárult.

A szombat délutáni és esti zenei programok nyújtotta szórakozást másnap délelőtt már fennköltebb esemény követte: Köröstárkányban Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke igehirdetésével hálaadó istentiszteletet tartottak az új harangért, valamint református ifjúsági közösségi házat avattak; utóbbinak létrejöttét a magyar kormány 2,1 millió forinttal támogatta. A felekezetek kórusainak szolgálata tette még emelkedettebbé az eseményt.

A harangszó minden bizonnyal ünnepélyesebben szólt Tárkányban ezen a reggelen, hisz az összefogás, az együvé tartozás érzését is messzire zúgta. A régi harang megrepedt, megjavíttatták, de emellett egy újat is öntettek, ez került fel a toronyba. A Székelyudvarhelyen öntött harangra a magyar címer és egyéb díszítőelemek mellett a 150. zsoltárból vett igerész is felkerült: „Minden lélek dicsérje az Urat! Dicsérjétek az Urat!” A szórványban nagyobb üzenettel, fokozott jelentőséggel bír, hogy a szükséges pénzt közadakozásból teremtették elő. Ahogyan Csűry püspök fogalmazott: „Hírül kell adnunk a világnak, hogy vagyunk és leszünk. Nem csak itt vagyunk, de cselekvő emberek is akarunk lenni. A harang mindig hírt hoz és hírt ad. Köröstárkány élenjáró ebben.”

A nap egyházi eseményei ezzel még nem zárultak le. Dr. Molnár Róbert, a magyarországi Kübekháza polgármestere evangelizációs istentiszteletet tartott, saját megtérésének, istenkeresésének történetével még személyesebbé tette az együttlétet.

A három nap záróeseménye a belényesi művelődési házban zajlott. A Hajdú Táncegyüttes gálaműsora előtt Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványmagyarságért felelős alelnöke átadta az idei Zsiskú János Szórványdíjat a mezőtelegdi Beregi Jánosnak. A laudációban elhangzott, hogy a kitüntetett Érszőlősön született, alapító tagja a helyi RMDSZ-nek, az utóbbi évtizedekben pedig eredményes borászként tevékenykedik.