Váradi hullócsillag és újjáéledt legenda

Negatív rekordot tudhat magáénak a bihari labdarúgás, amelyet egyetlen felnőtt csapat képvisel az országos bajnokság első három osztályában, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy a várakozásoktól igencsak elmaradt Luceafărul elköltözik a Pece-parti Párizsból.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A piros-kék együttes a nyáron még merész tervekkel vágott neki a másodosztályú bajnokságnak, s mint az a főtámogató Blidár János nyilatkozataiból kiderült, a gárda két éven belül az élvonalbeli tagság megszerzését tűzte ki célul. Csakhogy a csapat döcögősen kezdte az idényt, s négy forduló után egyetlenegy ponttal állt a rangsorban annak ellenére, hogy három alkalommal is hazai pályán játszott. A főtámogatónak elege lett az igen jól fizetett labdarúgók amatörizmusából, és sorsára hagyta az együttest, így az a megszűnés szélére sodródott.

A mentőövet egy kétes hírű dél-romániai üzletember dobta a csapatnak, megvette a klubot, így az folytatni tudta szereplését a másodosztályban, ám az egyelőre még kétséges, meddig maradhat Váradon. A Luceafărul új vezetői ugyanis Petrozsényban és Motruban is kérvényezték az ottani stadion használatát, s mindkét városvezetés megszavazta azt. Ebből következtettek arra a sportkedvelők, hogy a klub átvételében érdekelt, ám egyelőre a háttérben maradó Gorj megyei üzletember szeretné délre vinni a váradi csapatot, sőt később a nevét is megváltoztatja.

Mint ismeretes, a román harmadosztályban idén nincs képviselője Bihar megyének, mivel a Fugyivásárhelyi SK kiesett, a megyei bajnok Diószegi SK-nak pedig nem sikerült legyőznie ellenfelét a nyári osztályozón.

Ismét pályán a NAC

Patinás nevű labdarúgócsapat vágott neki a megyei bajnokságnak idén nyáron. A Nagyváradi Atlétikai Club (hivatalos nevén Club Atletic Oradea 1910) idén alakult azzal a nem titkolt céllal, hogy újraélessze a korábban magyar és román bajnok NAC szellemét és egykori sikereit. A kezdeményezés mögött váradi focikedvelők állnak, akik a Temesváron már évek óta jól működő rendszert alapul véve, a közösségi támogatásra helyezték a hangsúlyt. A támogatások mértéke különböző (akad olyan magánszemély, aki havi 450 lejjel járul hozzá a csapat fenntartásához); a focikedvelők 100 lej ellenében lehetnek tagjai a csoportnak, ezért a klub címerével ellátott sálat is kapnak, illetve ingyen belépőt a csapat összes meccsére.

Az együttes a Bodola Gyula Stadionban játssza hazai pályás mérkőzéseit, egy jegy ára 10 lej. A gyermekek és a hölgyek belépése díjmentes. A jegyrendszert sokan kritizálták, és mint kiderült, nem alaptalanul, hiszen az első meccsen 130 fizető nézője volt a zöld-fehér gárdának (100-an a helyszínen váltottak belépőt, 30-an pedig bérletesek), holott a lelátón közel félezren foglaltak helyet (többen, mint a másodosztályú Luceafărul másodosztályú találkozóin).

Az új NAC az első csoportban szerepel, s az első hely megszerzését tűzte ki célul. Legfőbb riválisa a Nagyváradi Dinamo és a Mezőtelegdi Foresta csapata.